Uşak Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı düzenlendi.
Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu ile Prof. Dr. Murat Mustafa Öntuğ, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Dilek Erol, Uşak Hava Limanı Müdürü İsmail Yıldız, davetliler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Etkinlik “Geçmişten Günümüze Dokuyan Eller” adlı serginin açılışı ile başladı. Sergiyi gezen Rektör Savaş, Uşak İl Özel İdaresi tarafından oluşturulan “Dokuyan Eller Halı Kilim Evi” kadın personeliyle bir süre sohbet ederek emeklerinden dolayı kendilerine teşekkür etti.
Sergi açılışının ardından Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş ve Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Dilek Erol birer konuşma yaptı.
Rektör Savaş: “Güçlü Kadın, Güçlü Aile, Güçlü Toplum”
Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş konuşmasında; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün, dünyanın her yerinde kadının anıldığı, sorunlarının çeşitli platformlarda tartışıldığı bir gün olduğunu belirterek “Dünya Kadınlar Günü kapsamında gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize şahsım ve Üniversitemiz adına hoş geldiniz diyor, saygılarımı sunuyorum. Kadının kimliği ve yeri bugün tüm dünyada tartışılıyor olsa da geçmişten bugüne bizim kültürümüzde kadın, her zaman önemli bir yere sahiptir. İstiklal Savaşı’nın Nene Hatun’u, Halide Edip Adıvar’ı, Halime Çavuş’u, İnebolulu Şerife Bacı’sı, Erzurumlu Kara Fatma’sı bizim kadınlarımızdır. Bu açıdan baktığımızda tarih, bizlere kadının müdahil olduğu sosyo-kültürel ve siyasal hareketlerin başarıya ulaşacağını da göstermektedir. Dolayısıyla biz de ‘Güçlü Kadın, Güçlü Aile, Güçlü Toplum’ prensibini rehber edinerek, geleceğin inşasına hep birlikte omuz verme gayretindeyiz. Akademide, siyasette, kamu ve özel sektörde kadınlarımızın gücünü artırmak, en kıymetli çabamızdır. Bu vesileyle tüm kadınlarımıza, hayata kattıkları değerden ötürü şükranlarımı sunuyor, Dünya Kadınlar Günü’nün hepinize hayırlı olmasını, memleketimize, milletimize, bütün dünyaya hayırlar getirmesini Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Merkez Müdürü Erol: “Kadının varlığı, kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yolu”
Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Dilek Erol ise yaptığı konuşmada kadının, çağlar boyunca toplumun en etkili yönlendiricisi, birleştiricisi ve koruyucusu olduğunu söyledi. Hayatın her alanında kadının yer alması, sosyal adaletin bir şartı olmakla birlikte bunun gerçekleşmeme
sinin sadece bir kadın sorunu olmadığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Erol “Kadının varlığı, sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yoludur. Buna rağmen istatistikler göstermektedir ki, dünyada her üç kadından biri, hayatının bir döneminde, fiziksel, duygusal ya da ekonomik şiddete maruz kalmaktadır. Bu istatistik, bir yara olarak içimizde yer alırken, ‘Kurtlarla Koşan Kadınlar’ adlı kitabın yazarı Estes’in de ifade ettiği gibi, ‘Yaralarımız yaratıcı alanlarımızdır’ diyor ve Merkezimiz olarak yaralarımızdan yola çıkmayı anlamlı buluyoruz. 1857 yılında Amerika’da haklarını ararken hayatlarını yitiren 120 kadın başta olmak üzere, dünyanın herhangi bir yerinde sadece kadın olduğu için kaybettiğimiz tüm kadınları da buradan saygıyla anıyoruz. Bugün bu etkinliğin oluşmasına katkı sağlayan başta Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş olmak üzere, Uşak İl Özel İdaresi tarafından oluşturulan Dokuyan Eller Halı Kilim Evi kadın emekçilerine ve Müdürü Mesut Kaya’ya, Uşak Üniversitesi Halı Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne ve Doç. Müzeyyen Sevtap Aytuğ’a, İletişim Fakültesi öğretim elemanı, ödüllü hocamız Dr. Onur Keşaplı’ya, Uşak Üniversitesi Dans Etkinlik ve Müzik Topluluğu ile danışman hocaları Doç. Dr. Mehmed Zahid Çögenli’ye, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığımız çalışanlarına, Kadın ve Aile Çalışmaları Topluluğu’nun değerli öğrencilerine ve katılım gösteren siz değerli misafirlerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.”dedi.
Konuşmaların ardından 7. Uşak Kısa Film Festivali finalistlerinden Öykü Orhan’ın yönettiği “Paydos” adlı kısa film gösterildi. Filmin ardından Uşak Üniversitesi Dans Etkinlik ve Müzik Topluluğu (USDEM) tarafından “Kadın Şarkıları” konulu bir konser verildi. USDEM ekibinin verdiği konserin ardından etkinlik sona erdi.