HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesinde “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddeti Önleme” Paneli Gerçekleştirildi
26 Kasım 2021, Cuma
Uşak Üniversitesinde “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddeti Önleme” Paneli Gerçekleştirildi

Uşak Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Paneli” gerçekleştirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panele Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Kurucu ve Genel Başkanı Saadet Özkan, BlogcuAnne.com/Dijital Topuklar kurucusu ve dijital içerik üreticisi yazar Elif Doğan, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu gönüllü hukukçusu Avukat Rukiye Leyla Süren, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Dilek Erol ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Şiddet Toplumsal Bir Yaradır

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, üniversite olarak bu tür etkinliklerle konuyla ilgili farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Kadına yönelik şiddetin güncel ve küresel bir sorun olduğunu ifade eden Prof. Dr. Savaş, “Şiddet toplumsal bir yara. Bu yarayı iyileştirmek için toplumun tüm kesimlerinin bir araya gelip çözüm üretmesi gerektiğine inanıyoruz.  ‘Cennet annelerin ayağının altındadır’ inancını benimseyen bir millet olmamıza rağmen şiddet olaylarının giderek yayılması ve artması sadece bir akademisyen değil, bu toplumun bir ferdi olarak da beni derinden üzüyor. Dünyanın her yerinde ciddi bir sorun haline gelen kadına yönelik şiddet her yıl 25 Kasım’da uluslararası alanda ele alınmakta ve bu sorunların kültürel, sosyolojik boyutları araştırılarak çözüm önerileri değerlendirilmektedir.  Şiddetin özellikle de kadına yönelik şiddetin kökten çözümünün zaman alacağının farkındayız. Konuyla ilgili bir nebze de olsa dikkat çekip farkındalığın oluşması ile ilgili olarak düzenlenen bu etkinliğin amacına hizmet etmesini diliyor, bu etkinliğin oluşmasında katkısı bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Panel moderatörü Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Dilek Erol “Bir bebekten kadın katili yaratan karanlığı aydınlatabilmek adına şiddetin ilk görülme yeri aile içi şiddetten başlayarak, kadın kadının yurdudur düşüncesiyle dayanışmayı konuşmak ve son olarak hukuki haklarımız ve bu sorunu önlemedeki rolümüzü tartışmak istiyoruz.” ifadelerini kullanarak paneli başlattı.

Panelde ilk olarak konuşan UCİM Kurucu ve Genel Başkanı Saadet Özkan; konuyla ilgili çalışmalara başlama hikâyesini, çocuk istismarı ile ilgili yer aldığı davaları, dernek çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. Özkan, “Beni arayarak çocukken bu gibi durumları yaşayan kadın mağdurlar da var. Bizler hem çocuklara ve öğrencilere hem de kadınlara destek olmak için UCİM’i kurduk. Eğitimle başlarsak ve insanları bilinçlendirirsek bu anlamda aydın, kendini anlatabilen nesiller yetiştirebiliriz. Sorunumuz sadece cinsel istismar değil, fiziksel, duygusal gibi birçok istismar türü var. Çocuklara hukuki ve psikolojik destek olmak zorundayız. Bu mağdurların rehabilitasyonlarını da gerçekleştirmek zorundayız. Hedefimiz, çocukları her türlü tehlikeden koruyup ve kollamak. Çocukların canının yandığı her yerde olacağız.”dedi.

Yaşadığı sağlık sorunlarından dolayı panele çevrimiçi katılan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu gönüllü hukukçusu Av. Rukiye Leyla Süren, konuşmasında şüpheli kadın ölümleriyle ilgili yürüttüğü davalardan ve bu davaların kararları hakkında bilgi verdi. “Bir kadının ölümü tüm kadınların ölümüdür” ifadelerini kullanan Rukiye Leyla Süren etkinliği düzenleyen ve dinleyici olarak katılan herkese teşekkür etti.

BlogcuAnne.com / Dijital Topuklar Platformu Kurucusu ve dijital içerik üreticisi yazar Elif Doğan ise; toplumsal alanda kadın eşitsizliğine dikkat çekmek için oluşturduğu platformda feminizm, kadın ve erkek kimlikleri üzerine düşüncelerini, deneyimlerini paylaştığını belirterek yapmış olduğu çalışmalar ve projeler hakkında bilgiler aktardı.

Etkinlikte ayrıca Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi iken, 2 Ocak 2019 tarihinde üniversite yerleşkesindeki cinayet sonucu kaybettiğimiz Ceren Damar Şenel’e ait çalışma masası, şiddete uğrayarak yaşamını yitiren tüm kadınların anısına yas tutulması için etkinliğin yapıldığı platforma kurularak üzerine öğrenciler tarafından karanfiller bırakıldı.

Özellikle öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panelin sonunda konuşmacılara üniversitemiz adına teşekkür belgesi takdim edildi.