Uşak’ta Sebaste Kentinde gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırması projesinin bilimsel yayına dönüştürülen ikinci çalışması “Sebaste (Phrygia) City and Its Surrounding: Results of the Excavations 1966-1978 and the Survey 2016-2020/Sebaste (Phrygia) Kenti ve Çevresi 1966-1978 Kazıları ile 2016-2020 Yılları Yüzey Araştırmalarının Sonuçları” kitabı, Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Taştemür tarafından Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş’a takdim edildi.
Sebaste Kenti Uşak için Kültür Rotasını Oluşturacak
Hazırladıkları kitaptan dolayı öğretim üyelerini tebrik eden Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, ‘‘Sebaste kentinin merkezinde jeofizik çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Kentte önümüzdeki yıllarda kazı çalışmalarının başlayabilmesi için kamulaştırma çalışmalarında da son aşamaya gelindi. Uşak ilinin tanıtımında önemli bir kültür rotasını oluşturacak olan Sebaste kentinde, yeniden başlatacağımız bilimsel kazı çalışmaları ile Uşak’ın arkeolojik değerlerine bir yenisinin daha ekleneceğini düşünmekteyim. Ayrıca arkeolojik kazı çalışmalarının yanı sıra Sebaste’de yapılacak güncel araştırmalar ile bilimsel yayınların önü açılacak ve yayın çalışmalarına ara verilmeden devam edilecektir. Bunun yanı sıra arkeoloji bölümü lisans ve lisansüstü öğrencileri ile birlikte çeşitli branşlardan öğrencilerin ve akademisyenlerin bir arada çalışabileceği bir kazı alanı oluşturmak da önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Uşak’ın arkeolojik değerleri çok fazla sayıda, bu kültürel değerlerin korunması ve tanıtımı çok önemli. Arkeoloji alanında bu kadar zengin bir coğrafyada, öğrencilerimizi donanımlı ve deneyimli yetiştirmek adına önemli imkânlar sunuyoruz. Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyelerimiz Doç. Dr. Emre Taştemür ve Doç. Dr. Münteha Dinç’i tebrik ediyorum. Sivaslı Kaymakamlığı, Selçikler Belediyesi, Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Uşak Arkeoloji Müzesine de desteklerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.
Kitap ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Taştemür, “Uşak ili arkeolojik yüzey araştırma projemizin ikinci kitap yayını olan bu çalışmamız, ben ve Doç. Dr. Münteha Dinç başkanlığında Sivaslı ilçesinde beş yıl boyunca sürdürülen yüzey araştırmaları ile Dr. Nezih Fıratlı’nın başkanlığında İstanbul Arkeoloji Müzeleri adına yapılan 1966-78 yılları arasındaki kazı buluntularının bir değerlendirmesi niteliğindedir. Ayrıca bu çalışma, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden kendi alanında uzman araştırmacıların katkıları ile ortaya çıkmış ve İngilizce olarak basılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığından her yıl alınan resmi izin ile yapılan çalışmalarda, başta Rektörlüğümüz olmak üzere, Sivaslı Kaymakamlığı ve Selçikler Belediyesi’nin büyük destekleri ile Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Uşak Arkeoloji Müzesi’nin koordineli çalışmalarıyla yüzey araştırmaları sonuçlandırılmıştır.” şeklinde konuştu.