HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / İletişim Fakültesi'nde Online Konferans
30 Haziran 2021, Çarşamba
İletişim Fakültesi'nde Online Konferans

İletişim'de "Alan İndeksli Dergilerde Yayın Süreci" Eğitimi

Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi kalite çalışmaları kapsamında akademisyenlere yönelik online konferans düzenledi. Online gerçekleşen konferansta Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçen Başaran İnce, alan indeksli dergilerde yayın süreci hakkında bilgi verdi.

            Araştırmalarda Özgünlük" Önemli

            SCI, SSCI, AHCI, alan indeksli ve diğer indeksli dergilerde yayın sürecini anlatan Doç.Dr. İnce, "Dergilerin temel beklentilerinden biri özgünlüktür. Özgün bir konu çalışmak önemli kriterlerden birisidir. Teorik ve metodolojik hakimiyet diğer önemli konulardan birisidir. Araştırma sonuçları ya da teorik bir tartışma içeren çalışmalar bağlamında, araştırma sonuçları içeen çalışmaların şansı daha yüksektir. Çalışmanın atıf alabilirliği önemli görülmekle birlikte, SSCI dergilerde -özgünlük- hala daha önemli bir kriterdir. SCI-Expanded, SCI, SSCI ve AHCI dergiler, diğer veritabanlarında taranan dergilere göre fikri mülkiyet konusunda daha hassas davranmaktadır. Bu konulara dikkat ederek çalışma yapmak söz konusu dergilerde yayın şansını artıracaktır" dedi.

            Etik Kurallara Dikkat Etmeliyiz

            Dergi yayınlarında etik kurallara uymanın önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. İnce, şunları söyledi:

"Dergi sizden araştırmanızın ham datasını talep edebilir, bu ham datayı public access isteyebilir. Makaleyi yayımlandıktan sonra bir süre bu ham veriyi saklamanız da istenebilir. Plagiarism (intihal) çok hassas, dikka edilen bir konu ve yine bu belgede intihal yapmadığını onaylamanız gerekir. İntihal illa doğrudan almak değil -paraphrasing- denilen (birinin cümlesine takla attırmak) biçiminde de olabilir. Dergiler genelde ithenticate programını kullanmaktadır. Kaynakların açık bir şekilde belirtilmesi gerekir. Özel ilişkilerle, mülakatla, üçüncü kişilerle tartışma ile elde edilmiş bilgiler kaynaktan açık, yazılı izin alınmadan kullanılamaz. Yazarlar etik kurallara uygun olarak belirtilmelidir. Mali destek alınarak yapılan yayınların bunu mutlaka belirtmesi gerekir. Çıkar çatışması dergilerin yine dikkat ettiği konulardan birisidir. Araştırmaların insan ya da hayvanlar üzerinde yapılması sırasında etik kurallara uygunluk ve onam formunun bulunması yayın sürecinde istenen kriterler arasında yer almaktadır."

            Alan indeksli dergilerde hakemlik süreci hakkında da bilgi veren Doç. Dr. İnce, konuyla ilgili soruları da yanıtladı.

            Akademik Çalışmalarda Kaliteyi Artırmalıyız

            Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ, kalite çalışmaları kapsamında akademik çalışmaların önemli olduğunu belirterek, "Fakülte olarak kalite çalışmalarımıza ağırlık vermeye başladık. Her hafta alanında uzman bir akademisyen öğretim üyelerimize eğitim vermektedir. Üniversitemizin akademik atama ve yükselme kriterlerinde nitelikli çalışmalar önemli yer tutmaktadır. Bu durum kalite çalışmaları ile de yakından bağlantılıdır. Dolayısıyla nitelikli yayınların hem üniversitemize hem de fakültemize katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu bağlamda konferans vererek bu konuda bizi bilgilendiren Doç.Dr. İnce hocamıza teşekkür ederim." diye konuştu.