Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Koordinasyonunda, Ar-Ge ve KOSGEB Destekleri bilgilendirme toplantısı Uşak Organize Sanayi Bölgesi OSB toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıya Vali Salim Demir, Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, sanayici ve iş adamları ile Uşak Üniversitesi öğretim üyeleri, KOSGEB, ZEKA, TKDK ve Kredi Garanti Fonu temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Uşak OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, tüm sanayici ve iş adamlarının devlet tarafından sağlanan desteklerden faydalanmasını istediklerini ve OSB yönetimi olarak bu konuda her türlü çalışmayı yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş toplantıda yaptığı konuşmada, üniversitelerin temel görevinin öğrenci yetiştirmek ve araştırma yapmak olduğunu belirterek “Bunların yanında bir görevimiz de bulunduğumuz ilin ve bölgenin problemlerine çözüm getirecek bilgi üretmektir. O yüzden biz bu süreç içerisinde sanayicilerimizle beraber olmak istiyoruz. Uşak Üniversitesi olarak 2016 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın deklare etmesiyle tekstil, deri ve seramik alanlarında pilot üniversite seçildik. Sanayicinin, tekstilcinin, dericinin ve seramikçinin problemlerini çözebilecek projeleri sizinle beraber yapmak istiyoruz. O nedenle bu önümüzdeki süreç içinde bu sektördeki paydaşlarımızla bir araya gelerek ortak proje yapmak ve bunu en kısa sürede Kalkınma Bakanlığına sunmak istiyoruz ve buradan da destek almak için elimizden gelen gayreti ve çabayı da göstereceğiz. Dünya hızla değişiyor, değişen dünyaya ayak uyduramazsak bir süre sonra kaybolur gideriz. Belki benim çocukluğumda burada çok meşhur olan sanayiciler bugün yok. Şimdi sanayi 4-0 devrimi diye bir şey var. Almanların kendilerinin kurguladığı bir devrim ama dünyayı sarsacak nitelikte bir sanayi devrimidir. Biliyorsunuz sanayi 4-0 devriminin temel çıkış noktası, 2008 yılı Hannover Sanayi Fuarıdır. Sonrasında 2011 yılında Hannover’de, Merkel’in başkanlığında 40 kişi toplandı. Bunlardan bir kısmı Siemens temsilcisi, bir kısmı bilim adamı, bir kısmı ise sivil toplum kuruluşları temsilcisiydi. Bunlar 2013 yılına kadar çalıştılar ve Sanayi 4-0 Devrimini ortaya koydular. Sanayi 4-0’daki yapılmak istenen ise şuydu; Biz bilgiyi o kadar hızlı üreteceğiz ki, ürettiğimiz bilgi ve teknolojiyi Çin ve Doğu ülkeleri taklit etmeye başladığında onu bırakacağız yenisine geçeceğiz, böylece taklit edenler bizi hiçbir zaman yakalayamayacaklar. Eğer biz bilgi üretimi yapmazsak, bilgi üretimi yapan kurumlarla beraber çalışmazsak, teknoloji üretemezsek başkalarının ürettiği teknolojiyi kullanarak hep geri planda kalırız. Dolayısıyla lider olamayız ancak ürettiğiniz şeylerle belki günü, ayı belki de yılı kurtarmış oluruz. Eğer 1 numara olmak istiyorsak, 2 numara olmak istiyorsak, bilgi üreten kuruluşlarla beraber çalışmamız lazım. Her zaman söylüyorum, Stanford olmasaydı Silikon Vadisi olmazdı, Stanford Üniversitesi Silikon Vadisinde olmuştur. Münih’teki teknik üniversite Siemens ve BMW gibi iki tane dünya kuruluşunu ortaya çıkarmıştır. Biz sizden şunu bekliyoruz. Ben Uşak’lıyım, Uşak’lı olmam münasebetiyle de sizinle daha çok anlaşabileceğimi düşünüyorum. Aynı lisanı konuşuyoruz. Özellikle belirttiğim sektörlerdeki arkadaşlarımız, acilen yapmamız gereken projeler var. Gelin beraber bu projelerimizi yapalım. Kalkınma Bakanımıza sunalım, sizin sahip olduğunuz problemlerinize çözüm arayalım. Sizin istihdamınızı, katma değerlerinizi arttıracak projeleri beraber yürütelim.”dedi.
Vali Salim Demir ise Uşak’ta Üniversite, sanayici buluşmasının daha görünür hale getirmek için gerçekleştirilen bu toplantının bir milat olarak saydıklarını ifade ederek, sanayici-üniversite işbirliğinin Uşak ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına inandığını dile getirdi.
Vali Salim Demir’in konuşmasının ardından Uşak Üniversitesi öğretim üyesi ve KÜSİ temsilcisi Doç. Dr. Abdullah Dikici, KOSGEB İl Müdürü Adem Aypar, ZEKA Koordinatörü Mehmet Tekeli, TKDK İl Müdürü Hasan Duru ve Afyonkarahisar Kredi Garanti Fonu Müdürü Veli Doğan tarafından kurumlarınca sağlanan desteklerle ilgili sanayici ve iş adamlara bilgilendirme sunumları yapıldı.