HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Ermenilerin Mezalimini, Kazım Karabekir'in Kızı Timsal Karabekir Anlattı
2 Mayıs 2021, Pazar
Ermenilerin Mezalimini, Kazım Karabekir'in Kızı Timsal Karabekir Anlattı

Uşak Üniversitesi Göç Araştırmaları ve Siyaset Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından; Doğu Cephesi Komutanı General Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir’in konuşmacı olarak yer aldığı  “Babamın Hatıraları Işığında Milli Mücadele Dönemi ve Ermeni Meselesi” adlı çevrimiçi etkinlik gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Göç Araştırmaları ve Siyaset Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İnci Aksu Kargın’ın yaptığı etkinlik, Uşak Üniversitesi YouTube kanalından canlı yayınlandı.

Milli Mücadelenin önemli komutanlarından Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir’i ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, pandeminin ardından Timsal Karabekir’i üniversitelerinde konuk etmek istediklerini söyledi. Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Biden’ın açıklamaları hakkında konuşan Rektör Savaş, “Tarihi gerçeklerle hiçbir ilgisi bulunmayan ve hukuki bir karşılığı olmayan ABD Başkanı Biden’ın açıklamalarını kabul etmiyor, şiddetle ve nefretle kınıyoruz.’’ dedi.

Tarihçilerin İşine Siyasetçiler Karışmamalı

ABD Başkanı Biden’ın sözlerinin, onun cehaletini ortaya koyduğunu söylen Timsal Karabekir, tarihçilerin işine siyasilerin karışmasının son derece abes olduğuna dikkat çekti. Karabekir, ‘‘O kararın altında neler yatıyor, ne vaatler var onu araştırmak gerekir. 1915 hiçbir zaman soykırım olarak kabul görmedi. 1915 zorunlu göçtür. "Ermeniler Osmanlıda 'sadık teba' diye tabir edilen gruplardan biriydi. Milletvekilleri, kuyumcular, bakanlar vardı. Hiçbir şekilde ayrım yapılmadı. Ayrıca Ermenilerin ilk başbakanı Ohannes Kaçaznuni ‘Osmanlı tehcirde haklıydı, biz ihanet ettik.’ demiştir. Yani ihanet olmasaydı zorunlu göçe tabi tutulmayacaklardı. Osmanlı arşivlerini açıp baktığımız zaman "Her kafileye doktor verilsin, her hamile kadına süt verilsin, döndükleri zaman borçları ertelenmiş olsun, malları kendilerine geri verilsin". Böyle soykırım olur mu? Yani Hitler Musevilere sütüyle, doktoruyla, malıyla mı muamele etti?" şeklinde konuştu.

Karabekir Ömrü Boyunca 6 Bin Çocuğun Bakımını Üstlendi

Timsal Karabekir babası Kazım Karabekir'in hayatı ve anıları ekseninde Milli Mücadele Dönemini ve Ermeni meselesini anlattı. Karabekir, dedesi Mehmet Emin Paşa'nın Van ve Mekke'de aldığı görevlerde, Kazım Karabekir'in de ona eşlik etmesini, daha sonra İstanbul'da Harbiye'yi birincilikle bitirmesini, Balkan Savaşları, Çanakkale Savaşları, Kutü’l-Amare Savaşı ve Kafkas Cephesi'nde Kâzım Karabekir'in aldığı görevleri ve ömrü boyunca 6 bine yakın çocuğun bakım masraflarını karşıladığını aktardı.

Timsal Karabekir Babasının Notlarından Erzurum'da Yaşananları Anlattı

Babası Kazım Karabekir’in Erzurum'da görev yaptığı dönemde Ermeniler tarafından çıkarılan olaylar sonucu katledilen Türkler hakkındaki notlarını aktaran Timsal Karabekir, “Kazım Karabekir Erzurum’da gördüklerini şöyle aktarmıştı: ‘Erzurum'a girdiğimde gördüğüm manzarada bölge halkının gülerek beni beklediklerini düşünerek mutlu oldum. Biraz yaklaşınca bu kalabalığın hareketsizce durduğunu fark ederek, normal olmayan bir durum olduğunu hissettim. Daha da yaklaştığımda bu insanların Ermeni çeteler tarafından kazığa oturtularak öldürülen ve çeneleri acıdan sıkılmış insanlar olduğunu anladım. Allah benim gözümden gördüklerimi dünya üzerinde hiçbir göze göstermesin.”

Ermenilerin Mezalimi Erzurum'la Sınırlı Kalmamıştır

Babasının Ermenilerin yaptığı zulüm ve katliamlarına açıklık getirmesi için vesikalar yazdığını da sözlerine ekleyen Karabekir, Kazım Karabekir’in Alaca köyü raporundan bahsederek şunları aktardı: “ABD’den General Harbord Erzurum’a geliyor. Babam ona Alaca Köyü raporunu veriyor ve Türk mezarlarını gösteriyor. 'Sayın general buradan bu ucuna kadar gördüğünüz tüm mezarlar burada yaşamış, ölmüş Türk mezarlığıdır. Şurada ufacık mezarlık Ermeni mezarlığıdır.’ diyor. Ermenilerin mezalimi sadece Erzurum'la sınırlandırılmış değil. Erzincan, Kars, Van yani Doğu'da ızdırap çekmeyen aile göremezsiniz. Yanarak ölmüş, süngülenmiş insanlarımız vardı. Bize soykırım olmuyor da, Ermenilere mi soykırım oluyor. Anlaşılmış değil bu laflar.”

Karabekir; “Beşikten Mezara Kadar, Ülkemize ve Milletimize Hizmet Edecek İşler Yapın.”

Erzurum'dan sonra Kars'ı da yeniden Türk topraklarına katan Kâzım Karebekir’in, Nahcivan’ı da kurtardıktan sonra Bakü'ye giderken İran-Tebriz'de aldığı haberle İstanbul'a çağrıldığını anlatan Timsal Karabekir, ‘‘Çünkü Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanmıştır ve İstanbul'a dönmesi emredilmiştir. Kendisi İstanbul'a döndüğünde boğazdaki yabancı zırhlıları görür ve bir yemin eder: ‘Tek dağ başı mezar oluncaya kadar çarpışacağım.’ Babam, Mustafa Kemal Paşayı ziyaret ediyor ve İstanbul’da kalarak hiçbir şey elde edemeyeceklerini, kurtuluşun anahtarının doğuda olduğunu, kendisinin 15. Kolordu başında Erzurum’a gideceğini ve Mustafa Kemal Paşayı tüm ordusuyla desteklediğini söylüyor. Mustafa Kemal Paşadan bir ay önce Trabzon gidiyor. Orada bir mitinge çıkıyor ve diyor ki; ‘Şu andan itibaren olay Mehmetçiğin süngüsü ucundadır. Ben ve ordum ölümümüz pahasına milletin hakkını millete vermeye geldik.’’ şeklinde konuştu.

Gençlere tavsiyelerde bulunan Karabekir, ‘‘Beşikten mezara kadar, ülkemize ve milletimize hizmet edecek işler yapın.’’ diyerek konuşmasına son verdi.