HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Suyun Akıllı Kullanımı ve Susuz Tekstil Yöntemleri Konuşuldu
18 Nisan 2021, Pazar
Suyun Akıllı Kullanımı ve Susuz Tekstil Yöntemleri Konuşuldu

Uşak Üniversitesi Deri, Tekstil, Seramik (DTS) Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, BTC Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Nurten Ergün’ün konuk olduğu, “Tekstil Baskıda Sürdürülebilir Üretim Teknikleri ve Teknolojileri” konulu çevrimiçi söyleşi gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Saniye Çiğdem Koçak ve Öğr. Gör. Neslihan Öpöz Gökoğlan’ın yaptığı, Uşak Üniversitesi YouTube kanalından canlı yayınlanan söyleşide Nurten Ergün, tekstilde doğal kaynakların ve suyun kullanımı hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

Su ve Enerji Tasarrufunu Sağlayacak Teknolojiler Kullanılmalı

Günümüzde her alanda sürdürülebilirlik kavramının ön plana çıktığını hatırlatan Ergün, büyümenin tüm itici güçlerinin temelini oluşturan eşsiz kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanılması için firmalarda gelişen teknoloji ile birlikte AR-GE faaliyetlerine ağırlık verildiğini ifade etti. Tarımdan sonra en çok su kullanımının tekstil sektöründe olduğunu belirten Ergün, tekstilde sürdürülebilir ekonomiyi, su ve enerji tasarrufunu sağlayacak teknolojileri kullanmanın bir gereklilik olduğunu söyledi.

Suyun akıllı kullanımı, susuz tekstil yöntemleri, tekstilde plazma teknolojisi, tekstilde suyun geri kazanımı, pigment dijital baskı ile su kullanımının nasıl sonlandırıldığına dair örnekler veren Ergün, bu konularda geliştirilen tekstil makineleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Geleneksel reaktif baskıda 1  kilogram kumaş için 150 litreye yakın su tüketildiğini aktaran Ergün, Türkiye’de ve Dünya’da öncü olan bu makineler ile su kullanımının yüzde 90 azaltıldığını söyledi. Ergün, aynı zamanda düşük üretim hızı, sınırlı renk alanı gibi dezavantajları yok eden bu inovasyon harikası ürünlerin, sınırsız sayıda renkle, milyon renge kadar ulaşabildiğini aktardı.

Ergün: “Ülkemiz tekstil denilince dünyada önemli bir konumda yer alıyor.”

Nurten Ergün, “Kaynaklarımız sınırsız değil.  Üreticilerde her geçen bu duruma karşı kendini yenilemeye çalışıyor.  Nitekim desen tasarımından başlayarak dijital baskı makinelerindeki gelişmeler günümüzde artık suyun ve enerjinin daha tasarruflu kullanımını sağlayan teknolojilere kadar ulaştı.  Bizim de hedefimiz su ve enerji tasarrufu yaparak tekstil üretimini gerçekleştirmek ve doğanın, suyun korunmasını sağlayabilmek.   Bu duruma ülkemizin öncü olması büyük önem arz ediyor. Çünkü ülkemiz tekstil denilince dünyada önemli bir konumda yer alıyor. Bu duruma çevreci üretim modeli de eklenince daha değerli hale geliyor. Hem ulusal hem de uluslararası pazarda artık geri dönüşüm, sürdürülebilir kavramları öne çıktığı için üretim süreçlerinde de bu konulara dikkat ediliyor.’’ şeklinde konuştu.

Etkinlik soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.