Uşak Üniversitesi tarafından, Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı D. Mehmet Doğan’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Çanakkale’den Sakarya’ya” adlı online konferans gerçekleştirildi.
Uşak Üniversitesi YouTube kanalından canlı yayınlanan konferansta Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Çanakkale ruhunun ilelebed yaşayacağını belirterek bugün bize bu toprakları ebedi vatan yapan aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle andı. Katılımlarından dolayı D. Mehmet Doğan’a teşekkür eden Rektör Savaş, aktarılan bilgilerden gençlerimizin çokça istifade edeceklerini düşündüğünü ifade etti.
Doğan: ‘Asım’ın Nesli Çanakkale Ruhuna Sahip Nesildir’
D. Mehmet Doğan, içinde bulunduğumuz 2021 yılı ve Mart ayının iki önemli olayı içerdiğine dikkat çekerek bunlardan ilkinin 12 Mart İstiklal Marşının Kabulünün 100. Yılı, diğerinin de 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimizi Anma Günü olduğunu aktardı. Bu iki önemli olayın en önemli ortak özelliğinin de Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy olduğuna dikkat çeken Doğan, Mehmet Akif Ersoy'un şiir külliyatı Safahat'ın altıncı kitabı olan Asım’da yer alan ‘Çanakkale Şehitlerine’ şiirini anlattı. Akif’in Asım adlı genci kitabın başkarakteri yaptığını ve kitapta Asım’ın Avrupa’daki tahsilini yarım bırakarak Çanakkale Savaşı’na katıldığını belirten Doğan, Mehmet Akif’in bu genç karakteri rahat ve konforlu bir yaşam yerine zora talip olan bir karakter olarak tasvir edip eserin kahramanı yaptığını aktardı. Mehmet Akif’in Asım kitabında bir gençlik modeli sunduğuna dikkat çeken Doğan bunun ‘Asım’ın Nesli’ olarak adlandırıldığını, Asım’ın neslinin Çanakkale ruhuna sahip nesil olduğunu ifade etti. Çanakkale Zaferinin sıradan bir zafer değil bir destan olduğunu söyleyen Doğan, Akif’in dizelerinin bu destanın ruhunu aktaran ve güçlü imana sahip dizeler olduğunu sözlerine ekledi.
Doğan: ‘‘Millî Mücadelede, Mehmet Akif, Ankara’ya ‘İslam Şairi’ olduğu için davet edildi.’’
Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadelenin de manevi öncüsü olarak nitelendirildiğini aktaran Doğan, İstiklal Marşı’yla birlikte milletin kendisini bulduğuna dikkat çekti. Doğan, Akif’in edebi kişiliği ve kurtuluş mücadelesindeki rolü hakkında bilgiler vererek Ankara’ya ilk davet edilen şair yazarın 1920 yılında Mehmet Akif olduğunu hatırlattı. Doğan, Mehmet Akif’in 1921 yılında yazdığı İstiklâl Marşı’yla Millî Mücadele’ye ümit ve iman telkin ettiğini söyledi. TBMM’de kendisinin Burdur Milletvekili ve İslam Şairi olarak kayıt edildiğini ifade eden Doğan, “Mehmet Akif, Ankara’ya ‘İslam Şairi’ olduğu için davet edildi. Millî Mücadele’nin manevi cephesini kuvvetlendirmek için Mehmet Akif’e ihtiyaç vardı. Millî Mücadele, başlangıçta kuvvetli din duyguları üzerine kurulmuştu. Millî Mücadelede, silah kadar Mehmet Akif’in yazdığı metinlerin de önemi vardır.’’ ifadelerini kullandı.
Doğan: ‘İstiklal Marşı en temel millî mutabakat metnimizdir.’
Mehmet Akif’in, Millî Mücadele’ye manevi cephede vaazlarıyla destek verdiğini, Anadolu’nun her yerinde konuştuğunu aktaran Doğan ‘‘İstiklal Marşı en temel millî mutabakat metnimizdir. Mehmet Akif sorumluluk sahibi, vazife ve mesuliyet şuurunda olan bir şahsiyet olarak İstiklal Marşı’nı yazmayı kabul etti. Nasıl yazdığı sorusuna ‘İmanımla’ yazdım. Zaten imanım olmasaydı böyle bir şiir yazamazdım.’ diye cevap vermiştir.”şeklinde konuştu.
Ersoy’un, İstiklal Marşı’nın başında ve sonunda “bayrak” konusuna değindiğinin altını çizen Doğan, “Neden bayrağa hitap ediyor? Çünkü bayrak milletimizi, devletimizi ve bizim dünyaya yüz yıllardır verdiğimiz nizamı temsil ediyor. İkinci kıta ve son kıta ‘Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklal’ şeklinde biter. Bunu şiirin ana fikri olarak yazmıştır. Ayrıca Sebilürreşad dergisinin ilk sayısını ‘Yeise düşen Müslüman değildir.’ başlığı ile yayınlıyor. Yani ümitsiz olan Müslüman değildir. Böyle bir ümit ile İstiklal Marşını yazıyor. ”değerlendirmesinde bulundu.
Konferans soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.