Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen online etkinliğe katılan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, matematik öğretmenleriyle bir araya geldi.
Etkinliğin açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin, başta Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş olmak üzere tüm katılımcı öğretmen ve okul yöneticilerine teşekkür etti.
Çevrimiçi gerçekleşen buluşmada, Uşak’ta eğitimin daha da ileriye gitmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde projeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Rektör Savaş, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılının öğrencilere, ailelere ve öğretmenlere hayırlı olmasını diledi.
Rektör Savaş: ‘‘Matematik Her Yerdedir.’’
Etkinlikte, matematiğin tarihsel gelişimini, matematiğin doğada, mimaride ve sanattaki yansımalarını anlatan Prof. Dr. Ekrem Savaş, güncel matematiğe değindi. Matematiğin hayatın her katmanında, doğanın her yerinde olduğunu aktaran Prof. Dr. Savaş, Allah’ın her şeyi matematiksel bir oranla meydana getirdiğini, buna 'Altın Oran' denildiğini belirterek, ‘‘Muazzam bir matematik sistem. Doğanın her yerinde, bir çam kozalağında, bir ayçiçeğinde, bir sanat eserinde örneğin Leonardo da Vinci’nin ünlü Mona Lisa tablosunda, mimaride örneğin Mimar Sinan’ın Selimiye Camisi’nde, Mimar Sinan’ın iki öğrencisinin yaptığı dünyanın yedi harikasından biri olan Taç Mahal’de görmekteyiz. Ayrıca, ekonomide, teknolojide, tıpta, askeri stratejilerde matematik vardır. Kısaca matematik her yerdedir.’’dedi.
Savaş: ‘‘Batılılar, İslam eserlerini tercüme etmiş ancak tercüme ettikleri kitaplara kendi isimlerini vermişlerdir.’’
Matematik tarihine bakıldığında, matematiğe damga vuran Türk-İslam dünyası matematikçileri olduğunu anlatan Prof. Dr. Savaş, Müslüman bilim insanlarının tarih boyunca dünya medeniyetine katkılar yaptığına, Batı medeniyetinin, Müslüman alimlerin eserleri üzerine inşa edildiğine dikkat çekti. Rektör Ekrem Savaş, ‘‘Batılılar, Müslüman alimlerin eserlerini tercüme etmişler ancak tercüme ettikleri kitaplara kendi isimlerini yazmışlardır. Müslüman alimlerin de bunu göremezsiniz. Bunun bir kul hakkı olduğunu bilirler. Müslüman dünyasının âlimleri kitaplarında mutlaka referans vermişlerdir. Harezmî, Ömer Hayyam, Şerafettin el-Tusi, Uluğ Bey, Ali Kuşcu gibi ilim insanları Batı için ışık olmuşlardır.’’diye konuştu.
Matematik öğretimi çok ama çok önemlidir.
Güçlü bir ülke olmamızı sağlayacak olan faktörlerden birinin de öğretmenler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Savaş, konuşmasında şunları aktardı: “Çocuklarımız gelecekte bu ülkenin söz sahibi insanları olabilirler. Bu yüzden öğretmenler olarak bir derdimizin, bir hedefimizin olması gerekiyor. Çocuklarımıza yeni ufuklar kazandırmamız, yeni hedefler göstermemiz lazım. Matematiğin hayatın her katmanında, doğanın her yerinde olduğunu anlatmamız ve göstermemiz gerekiyor. Bir ülkenin gelişiminde Matematik öğretimi çok ama çok önemlidir. Eğitim-öğretimde yeni yaklaşımları takip etmeli ve çocuklarımıza etkinliklerle birlikte matematiği sevdirmeliyiz. Ezberci eğitim yaklaşımı ile hiçbir yere varılamaz. Ayrıca çocuklarımıza dersleri sevdirirken bir yandan da milli değerlerimizi de öğretmenin önemli olduğunu” söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığımız, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile uzaktan eğitimi başarılı bir şekilde sürdürmektedir.
Prof. Dr. Savaş konuşmasını sonunda tüm dünyanın pandemi süreciyle mücadele ettiğini söyleyerek, ‘‘Bu süreçle birlikte, internetin ve dijital dünyanın olanaklarına odaklandığımız farklı bir süreç deneyimliyoruz. Eğitim ve eğitim olanaklarına teknolojik araçlarla kolaylıkla ulaştığımız bu dönem bize, dijital alana adapte olmanın ve yeni çözüm yolları üretmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığımız Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile uzaktan eğitimi başarılı bir şekilde sürdürmektedir, sizleri tebrik ediyorum.’’şeklinde konuştu.
Etkinlik Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın öğretmenlerin sorularını cevaplamasının ardından sona erdi.