HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Hakk’ın Sesi Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı
13 Mart 2020, Cuma
Hakk’ın Sesi Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı

İstiklal Marşı’nın kabulünün 99. Yıldönümü nedeniyle Uşak Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından, ‘Hakk’ın Sesi Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’ adlı konferans düzenledi.

Mustafa Kemalpaşa Amfisi’nde gerçekleşen etkinliğe Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Uşak Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karayaman, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Savaş, 12 Mart’ın çok özel bir gün olduğunu belirterek, İstiklal Marşı’nın kabul sürecini ve Mehmet Akif Ersoy’un ödülü kabul etmediğini, ödülün vakıflara bağışlandığını anlattı.

Prof. Dr. Savaş: “Her Genç Mehmet Akif’i Tanımalı”

Prof. Dr. Savaş, her gencin Mehmet Akif’i tanıması gerektiğinin altını çizerek “Kitaplarını, özellikle Safahat’ı okumanız gerekiyor. Bu yıldönümün hayırlı olmasını diliyorum. Akif’in de dediği gibi Allah bu memlekete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Savaşı’nın günümüze kadar anlatılmış önemli detaylarından ‘Anzaklı Ömer’e de değinen Prof. Dr. Savaş, “Bu olay çok anlamlıdır. Adını sonradan Ömer yapan bir Anzak Askeri. Aslında Hristiyan. Ömer gibi insanları Müslümanlıkla barbarlığı denk tutarak savaşa gelmeye ikna ettiler. Ömer bu düşüncelerle Çanakkale’ye geldi. Bir savaş anında yaralandı ve esir düştü ve askerimiz ona, insani bir muamele gösterdi. Ömer, Barbar sandığı kişilerden gördüğü muameleden çok etkileniyor. Savaştan ayrıldıktan sonra memleketine dönüyor. Yıllar sonra ülkemizden bir doktor, Amerika’ya ihtisas yapmak için gidiyor. Doktorun ismi de Ömer. Hastanede görev yaparken o Azaklıyla karşılaşıyor. Anzaklı, o doktora, Türkiye’de gördüğü muameleyi anlatıyor. Kolundaki Türk bayrağı dövmesini gösteriyor. Doktor ile muhabbet ediyor. Kısa bir muhabbetten sonra ona adını soruyor ve doktorun adının Ömer olduğunu öğrenince, kendi adını Ömer olarak değiştiriyor. Bir zaman sonra Anzaklı Ömer hastanede vefat ediyor ve Doktor Ömer’den son isteği Müslüman olmak oluyor.”dedi.

Prof. Dr. Savaş: “Tarihinizi Bilirseniz Önünüzü Daha İyi Görürsünüz”

Prof. Dr. Savaş, toplumun geleceğe gidebilmesi için geçmişi bilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Birlik ve beraberliğimiz için, bayrağımızı yüceltmek için hepimize görev düşüyor. Tarihinizi bilirseniz önünüzü daha iyi görürsünüz. Tüm gençlerimizin bu yüceltme için ellerinden geleni yapacaklarına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Yaşar: “O’nun Hayatında Tutarsızlığa Yer Yok”

Açılış konuşmasının ardından İslami İlimler Fakültesi Temel İslami Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yaşar ‘Hakk’ın Sesi Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’ adlı konferans verdi. Mehmet Akif Ersoy’un, bu milletin istikbali için heyecanlanan ve coşan bir değer olduğunu belirten Prof. Dr. Yaşar, “Akif’in temel özellikleri var. Örneğin; bilgisi, İnancı ve ameli yüzde yüz uyuşan tutarlı bir insan. Onun hayatında tutarsızlığa yer yok. Onu hayatta tutan şey ise umut. İstiklal Marşı’nın başında bunun için ‘Korkma!’ diyor. Bu bir emir. O günkü imkanlar ve imkansızlıklar içerisinde düşündüğümüzde büyük bir umut. O söz o gün meclise, bugün hepimize söylenmiştir” diye konuştu.

Prof. Dr. Yaşar: “Müslüman, Hiçbir Zaman Umutsuzluğa Düşmez”

Kur’an-ı Kerim’in Yusuf Suresi’nde geçen bir ayeti hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, “Allahtan umudunuzu kesmeyiniz diyor. Ancak kâfirler Allah’tan umut keser. Bu ayetten anlaşılacağı gibi Müslüman, hiçbir zaman umutsuzluğa düşmez” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yaşar: “Allahtan Umut Kesilmez. Allah Muhsinlerle Beraberdir”

Prof. Dr. Yaşar, yapılan her resmi törende İstiklal Marşı okunmasından, daha büyük bir anlam çıkarmak gerektiğini de belirterek, “Bunun amacı bence geleceğe bakmaktır. Çünkü ülkenin o halinde bile biri kalkmış diyor ki; ‘Korkma!’ Hangi yiğit bunu söyleyebilmiş? O öyle bir yiğit ki, bu cesaretin kaynağında iman var. Korkmanın tersini düşünmek, teslim olmak manasına gelir. Oysa Hicr ve Ankebut Sureleri’nde belirtildiği gibi; Allah’tan umut kesilmez. Allah Muhsinlerle beraberdir” dedi.

Etkinlik, Uşak Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karayaman’ın, Prof. Dr. Yaşar’a üniversite adına teşekkür belgesi ve plaket takdim etmesinin ardından sona erdi.