Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bulunan; Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Uluslararası Akademi Ödülleri, TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TÜBA-TESEP’ten (Bilimsel Telif Eser) oluşan “TÜBA Ödülleri” ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri sahiplerini buldu.
Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, üstün başarılı genç bilim insanlarının akademik çalışmalarının değerlendirilmesi ile bilim insanları ve kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan “TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı”, TÜBA 56. Genel Kurul Toplantısı ve “TÜBİTAK-TÜBA Bilim Ödülleri Töreni”ne katıldı. TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreninde, Cumhurbaşkanlığı tarafından 2019 yılının Fuat Sezgin yılı ilan edilmesi kapsamında, TÜBA Şeref Üyesi Merhum Fuat Sezgin Anısına Akademi tarafından, “2019 TÜBA Fuat Sezgin Özel Ödülleri” de ihdas edildi. Ödüller, 30 Aralık günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sahiplerine tevdi edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl 57 bilim insanının TÜBİTAK ve TÜBA tarafından ödüle layık görüldüğünü, TÜBİTAK’ın 3 farklı kategoride toplam 16 ödül belirlerken, TÜBA’nın ise, 4 farklı alanda 41 ödül vermeyi kararlaştırdığını açıkladı.
Uluslararası Alanda Ödüller Sahiplerini Buldu
Bilim insanlarını teşvik ve takdir misyonu kapsamında TÜBA'nın ihdas ettiği ve dünyadaki bütün bilim insanlarına açık olan 2019 yılı “TÜBA Uluslararası Akademi Ödüllerine” Prof. Dr. F. Jamil Ragep ve Prof. Dr. Adrian Bejan layık görüldü.
Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde 2019 TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü; İslam Bilim Tarihi çalışmalarının zaman ve mekan ufkunu genişleten eserleri, özellikle Nasiruddin Tûsî, İbn Şâtır ve Ali Kuşcu’nun astronomi çalışmalarının modern öncesi dönemde Avrupa'ya aktarım yollarını araştıran ve Kopernik astronomisinin ortaya çıkışındaki etkilerini gösteren incelemeleri nedeniyle McGill Üniversitesi Öğretim Üyesi F. Jamil Ragep’e verildi.
Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde Uluslararası Akademi Ödülü; Termodinamik alanında termodinamik ile ısı transferini birleştiren çalışmaları, tasarımı bütün alanları bir araya getiren bir bilim olarak geliştirmesi ve “Yapısal Teori”yi ortaya koyması gibi eserleri nedeniyle Duke Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adrian Bejan’a tevcih edildi.
Fuat Sezgin Hoca Unutulmadı
2019 yılının “Fuat Sezgin Yılı” ilan edilmesiyle, Fuat Sezgin’i anmak üzere pek çok etkinlik gerçekleştiren Akademi, bu kapsamında Fuat Özel Ödülleri’ni de vermeye başladı. TÜBA Şeref Üyesi Fuat Sezgin adına 2019 yılında oluşturulan ödül programında, “Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı, Eser, Özel (Hizmet, Bireysel ve Kurumsal)” olmak üzere beş ödül sahiplerini buldu. Klasik dönem İslam bilim ve teknoloji eserlerinin çağdaş yorumu ile birlikte günümüz bilim hayatına ve gelecek kuşaklara kazandırılmasındaki katkıları nedeniyle Prof. Dr. Atilla Bir, Fuat Sezgin Hizmet Özel Ödülü’ne layık görüldü. Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’na; “Bilim tarihi ve İslam Bilim Tarihi” alanında ulusal ve uluslararası araştırma ve eğitim çalışmalarına yapmış olduğu özgün ve önemli katkıları nedeniyle Fuat Sezgin Bireysel Özel Ödülü verildi.
İstanbul Cezeri Müzesi; İslam medeniyetinin en önemli mucit ve mühendislerinden biri olan El-Cezeri'nin olağanüstü makinelerine dair eserinin Türkçeye kazandırılması ve eserde yer alan teknolojik cihazların rekonstrüksiyon ile çağdaş bir müze oluşturulması dolayısıyla Fuat Sezgin Kurumsal Özel Ödülü’nü aldı. İslam Ansiklopedisi (TDV/İSAM); İslam bilim, sanat, düşünce, teknik ve kültür ve medeniyetine dair bütün alanlarında ve doğal olarak bilim tarihi alanındaki bilimsel araştırmalar için temel referans çerçevesini oluşturması niteliğiyle Fuat Sezgin Eser Ödülü’ne hak kazandı. Osmanlı-Türk tıp ve eczacılık tarihi alanında yapmış olduğu özgün çalışmalar ve yürütmekte olduğu projelerin, İslam Bilim Tarihine önemli katkıları nedeniyle Fuat Sezgin Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’nü Doç. Dr. Halil Tekiner aldı.
TÜBA-GEBİP Ödülleri
TÜBA bilim insanlarını teşvik, takdir ve ödüllendirme misyonu kapsamında her yıl verilen TÜBA-GEBİP Ödülü’nü 2019 yılında; 20 farklı üniversite ve kurumdan 28 üstün başarılı genç bilim insanı kazandı.
TÜBA-TESEP Ödülleri
Üniversitelere yönelik nitelikli Türkçe telif eser üretimi teşvikini amaçlayan 2019 yılı TESEP kapsamında; İki Telif Eser Ödülü, bir Halil İnalcık Özel Ödülü ve üç kayda değer Eser (Mansiyon) Ödülü olmak üzere toplam altı Türkçe bilimsel telif eser de TÜBA-TESEP Ödülü’ne layık görüldü.