HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Dünya Göçmenler Günü Etkinliği
19 Aralık 2019, Perşembe
Dünya Göçmenler Günü Etkinliği

Uşak Üniversitesi Uluslararası Öğrenciler Ofisi tarafından Dünya Göçmenler Günü dolayısıyla etkinlik gerçekleştirildi. Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Vali Yardımcısı Hüseyin Demirbaş, Uşak İl Göç İdaresi Müdür Vekili Hakan Gündüz, Uluslararası Öğrenciler Ofis Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ferhat Karaman, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Dr. Karaman, Dünya Göçmenler Günü’nün tarihinden bahsederek, “Bugün, uluslararası etkileşimlerde ortaya çıkan siyasi, kültürel, sosyal ve ekonomik problemlerin gündeme getirilmesi açısından büyük bir önem taşıyor. Son 30 yılda dünya üzerindeki göçmen sayısı 75 milyonlardan 250 milyonlara ulaştı. İnsanlar dünyadaki savaş, iç karışıklık gibi birçok nedenden dolay ülkelerini terk etmek durumunda kalıyorlar. Bu durum uluslararası öğrenci sayısını da artırdı. Biz de Uşak Üniversitesi’nde uluslararası birçok öğrenciye sahibiz. Yaptığımız niteliksel geliştirmelerle birlikte öğrenci sayımızı da artırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Rektör Savaş: “Biz Göçmenleri Her Zaman Hatırlayan Bir Topluluğuz”

Rektör Savaş yaptığı konuşmada, Türk-İslam Kültürü’nün göçmenlere bakış açısını dile getirdi. Savaş, 18 Aralık tarihinin Birleşmiş Milletler tarafından Göçmenler Günü olarak ilan edildiğini aktararak, “Biz göçmenleri her zaman hatırlayan bir topluluğuz. Geçmişte böyle oldu, bugün de böyle. Gelecekte de inşallah böyle olacaktır. Geriye doğru baktığımızda İslam Kültürü’nde bir muhacir var, ensar var. Daha sonraki dönemlere bakıyoruz, Fatih Dönemi’nde, İspanya’da zulüm gören Yahudilere kucak açmışız. Bugün de mağdur durumda olan bütün insanlara kucak açıyoruz. O’nların dualarıyla burada ayakta duruyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘Yaratılanı Sev, Yaratan’dan Ötürü’

İslamiyet'te ve Türk kültüründe göçmenlere büyük değer verildiğini ifade eden Prof. Dr. Savaş, “Yunus Emre; ‘Yaratılanı sev, Yaratan’dan ötürü’ diyor. Bizim için dili, dini ırkı ne olursa olsun bir önemi yok. Uşak Üniversitesi olarak da bu konunun ne kadar üzerinde durduğumuzu da hatırlatmak isterim. Biz Göç Ofisi kurduk. Yeni gelen bütün öğrencilerimiz için ilgili tüm kamu kuruluşlarıyla temas kuruyoruz. Barınma ve temel ihtiyaçlarını karşılamaları için onlara yol gösteriyoruz. Bu konuda Göç İdaresi ve Valiliğimize katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Sizlere düşen tek bir şey var; iyi çalışmak. İyi donanım kazanarak kendi geleceğiniz için ve ülkenizin refahı için çalışmanız gerekiyor” sözleriyle noktaladı. Rektör Savaş, etkinliği organize eden öğrenci ve akademisyenlere teşekkür etti.

Prof. Dr. Czichon: “Türkiye’ye Aşık Oldum”

Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rainer Maria Czichon ise hayat hikâyesinden bahsederek, kendisinin de bir göçmen ve bir zamanlar uluslararası öğrenci olduğunu söyledi. Czichon “Annem ve babam Rus ordusundan bir bavulla Bavyera'ya yani Güney Almanya'ya kaçıyorlar. Ben de orada dünyaya geliyorum. Bavyera halkı çok tutucu bir halktır dışarıdan gelenleri hiç sevmezler. Kötü anlamda mülteci diyerek seslenirler. Annemle 1979 yılında Türkiye'ye geldim ve o zaman Türkiye’ye aşık oldum. Daha sonra 2014 yılında vatandaşlık sınavına katıldım ve Türk vatandaşı oldum. Aynı zamanda burada hoca olarak çalışıyorum ve nazar değmesin mutluyum.”dedi.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Rainer Maria Czichon ve derslerinde üstün başarı gösteren Uşak Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Bölümü Öğrencisi Türkmenistanlı Azat Saparov’a, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş tarafından plaket verildi.

Etkinlikte Ahıskalı, Afgan, Türkmenistanlı, Azerbaycanlı ve Yemenli öğrencilerimiz müzik ve dans gösterilerini sahneledi. Etkinlikte ayrıca Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Büyüksün Türkiye’ ve ‘Mahalle’ adlı kısa filmler gösterildi.