Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 27. Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili İsmail Kahraman'a Uşak Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Fahri Doktora Tevdi töreni öncesi İsmail Kahraman, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş’ı makamında ziyaret ederek, Şeref Defterini imzaladı.
Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen Fahri Doktora tevdi törenine, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Cumhuriyet Başsavcısı Bünyami Korkmaz, İdare Mahkemesi Başkanı Sabri Burçin Arseven, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Uşak Vali Yardımcısı Adem Uslan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmaları öncesi Uşak Belediyesi Tasavvuf Müziği Topluluğu mini bir konser verdi.
Üniversitelere Hizmetin Ülkeye Hizmet Olduğunun Bilinci İçerisindeyiz
Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Savaş, Uşak Üniversitesi’ne bir yıl içinde zaman ayırıp ikinci kez teşrif eden Kahraman’a teşekkür etti. Üniversite hakkında bilgi veren Prof. Dr. Savaş, “Üniversiteler, bilimsel düşünce ve araştırmalardan elde ettiği ürünleri ülkesinin ve tüm insanlığın yararına sunan ve bulunduğu bölgeyle bütünleşen kurumlardır. Üniversiteye hizmetin ülkeye hizmet olduğunun bilinci içerisinde, tüm iç ve dış paydaşlarımızla beraber bilimsel bir yaklaşımla katma değer sağlayan projeler üretmeyi ve uluslararası üniversitelerle rekabet edebilecek çağdaş bir dünya üniversitesi oluşturmayı amaçlamaktayız. Ayrıca sosyal sorumluluk projeleri ile de içinde bulunduğumuz şehrimize, ülkemize ve hatta tüm insanlığa hizmet etmiş olacağız.” dedi.
Rektör Savaş: “İsmail Kahraman’ın hayat mücadelesi; Türk gençliğine milli şuur aşılamada örnek oluyor”
İsmail Kahraman’ın; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilik yıllarından başlayan ve daha sonra Milli Türk Talebe birliği başkanlığıyla devam eden hayat mücadelesinin, Türk gençliğine bir ufuk kazandırdığını ve milli şuur aşılamada örnek olduğunun altını çizen Savaş, “En zor zamanlar da ülkemizin siyasi krize sürüklenmemesi için çaba harcayarak örnek davranışlar gösterdiniz. Ülkemizin ekonomik, sosyal, siyasal ve hukuksal alanda kalkınması ve gelişmesi için önemli katkılarda bulundunuz. Ülke çıkarları adı altında dünyayı sömüren ve bu hesapları uğruna çocukları ve savunmasız kadınları öldüren anlayışa karşı her fırsatta merhameti ve insani değerleri vurgulayarak dünya mazlumlarının ümidi haline gelen ve katıldığı her ortamda savunduğu adalet, eşitlik, hakkaniyet ve merhamet vurgusuyla insan onurunu yücelten söylemleri sayesinde ülkemizin ve yüce milletimizin uluslararası alandaki saygınlığına yücelten Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey’in en zor zamanlarında yanında durarak en büyük yol arkadaşı oldunuz. 15 Temmuz 2016 gecesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27. Başkanı sıfatıyla Meclis Başkanı olarak bulunmanızdan dolayı çok şanslıyız. O gece, “Kaptanlar gemileri terk etmez, ben fare değilim” diyerek ve abdestinizi alarak meclise gittiniz. Kapılara açarak bu milletin gönlünde taht kurdunuz. Halkımızın sokaklara inmesinde örnek oldunuz. Milletimizin iradesini temsil eden yüce Meclisimizdeki takdire şayan direnişinizle ikinci kez “Gazi Unvanını” almasını sağladınız. Bugüne kadar ülkemizin milli menfaatlerinin korunmasında vermiş olduğunuz üstün hizmetlerden ve gayretlerden dolayı sizlere şükran borçluyuz. Bu nedenle zat-ı alinize takdim edilecek Fahri Doktora unvanını kabul buyurmanız üniversitemiz ve ilimiz açısından bir onurdur.” şeklinde konuştu. Açılış konuşmasının ardından Rektör Savaş, Uşak Üniversitesi Senato kararını okudu.
Bölgesel Bir Üniversiteden, Güçlü Bir Devlet Üniversitesine
Fahri Doktoranın tevdi edilmesinin ardından duygularını paylaşan İsmail Kahraman, kararı alan Uşak Üniversitesi Senato üyelerine teşekkür ederek, “Bölgesel bir üniversiteden, güçlü bir devlet üniversitesi seviyesine emin adımlarla yol alan Uşak Üniversitesi’nde bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Uşak Üniversitesi’nin şahsıma gösterdiği kadirşinaslık ve tevdi ettikleri fahri doktora vesilesiyle başta muhterem Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş’a ve senatonun değerli üyelerine şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.
Törende “Eğitimin Gayesi: İyi İnsan” konulu bir konferans veren İsmail Kahraman, gençlere tavsiyelerde bulundu. Eğitimin hedefi konusundaki tespitlerini aktaran Kahraman, “Bilindiği gibi maarif; her devletin ve toplumun öncelikli meselesidir. Maarif kelimesinin kökü olan marifet; edinilmiş beceriler ve bilgiler demektir. Eğitim; çocuk, genç veya yaşlı, insanları yetiştirmek, bilgi ve becerilerini oluşturmak, sağlam bir karaktere ve dini inanca sahip birer şahsiyet olmalarını temin etmek için yapılan çalışmalardır. Hedefi topluma iyi insan kazandırmaktır.” şeklinde konuştu.
Kahraman: “Öğrenmek Doğal Bir Mutluluk Kaynağıdır”
İslam inancına göre insanın, günahsız doğarak, melek mertebesinde olduğunu anlatan Kahraman, “İnsanı; ailesi, okulu ve toplum eğitir, şekillendirir ve geliştirir. İnsan doğuştan düşünme özelliğine sahiptir. Nefs idrakten hoşlanır. İnsan bilmediklerini, kendisinden önceki kişilerden, bilgi sahibi olanlardan öğrenmeye çalışır. Öğrenmek doğal bir mutluluk kaynağıdır” ifadelerini kullandı.
İyi İnsanlar Hürmetine Günümüzde Varlığımızı Devam Ettirmekteyiz
Kahraman insanın yaratılmışların en mükemmeli olduğunun altını çizerek, “İyi insan mutluluk, kötü insan tecrübe, yanlış insan ders, mükemmel insan iz bırakır. İyi insan, güzel söz söyleyen değil, söylediğini yapan ve yapabileceklerini söyleyendir. İyi insan, aklından hiç kötülük geçirmeyen, saf insan değil, her şeyin farkında olup iyiliği tercih edendir. İyi insan hesap gününü bilendir. Çıplak doğup bir kaç metrelik kefenle toprağa tekrar döneceğinin idrakinde olan insandır. Hiç kimse görmese bile, beni Allah görüyor, bilincinde olan, ilahi bir mobesenin kendisini devamlı takip ettiğini, yaptıklarının kayda geçirildiğinin idraki içinde olan insandır. Toplumumuzda var olan ve sayılarının artmasını temenni ettiğimiz iyi insanlar hürmetine; günümüzde varlığımızı, dirliğimizi, bütünlüğümüzü, huzur ve sükûnumuzu devam ettirmekteyiz.” dedi.
Konuşmasında tarihten anekdotlara da yer veren Kahraman, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in yaşamından bazı örnekler de sundu. Kendisinin döneminde yaşanıp hafızalara kazınan ‘Kısas mı Diyet mi?’ hadisesini anlatan Kahraman, Arif Nihat Asya’nın yazdığı Fetih Marşı şiirinden de bir bölüm okudu.
Kahraman’dan Rektör Savaş’a Teşekkür
Uşak Üniversitesi’nde bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Kahraman, “Huzurlu, hayırlı, başarılarla dolu nice yıllara ulaşmanızı diliyorum. Rektörümüz değerli ilim adamı Prof. Dr. Ekrem Savaş’a, onun şahsında üniversite senatosunun üyelerine, akademisyenlere teşekkürlerimi yineliyorum. Bu mutlu günümde katılımları ile toplantımızı şereflendiren siz değerli hazıruna saygı, sevgi ve selamlarımı tekraren sunuyor, afiyetler diliyorum. Allah’ın selâmı, rahmeti ve bereketi üzerimize olsun.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.
Yapılan konuşmaların ardından Kahraman, konuklarla birlikte toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.