Uşak Üniversitesi İletişim Topluluğu tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Uşak Kanatlı Denizatı Film Festivali’nin açılış töreni geniş katılımla gerçekleşti. 11 ülkeden 3 bin 523 başvurunun olduğu festivalde, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri olmak üzere 3 dalda filmler yarışacak. Beş gün boyunca Venezüella’dan Fas’a, İran’dan Güney Kore’ye, Kanada’dan Fransa’ya, İsveç’ten Tanzanya’ya dünyanın dört bir yanından filmler Uşak’ta olacak. Son iki yılın Oscar, Cannes, Berlin, Venedik, Locarno, Sundance finalistleri, yani dünyanın en iyi kısa filmleri Uşak’ta yarışacak.
Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak Vali Yardımcıları Sait Topoğlu ile Muammer Balcı, Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Ceylaner, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Duru, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ, Festival Başkanı Doç. Dr. Murat Sezgin, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“Şehrimiz ve Üniversitemiz Adına Gurur Verici”
Açılışta yaptığı konuşmasında Rektör Savaş, festivalin öğrencilerin büyük gayretleriyle organize edildiğini anlatarak, katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Uşak Üniversitesi tarafından birçok bilimsel ve kültürel etkinlik düzenlendiğini hatırlatan Prof. Dr. Savaş, “Bu anlamda düzenlenen hem yerel, hem de uluslararası etkinliklerin önem kazanması, hem şehrimiz, hem de üniversitemiz adına gurur verici. Altıncısını gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Uşak Kanatlı Denizatı Film Festivali de bu etkinliklerden bir tanesidir. Hem şehrimize hem de üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum. Katkıda bulunan başta Valiliğimiz ve Belediyemiz olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Üniversitelerin görevlerinden birinin de bulundukları bölgeye hizmet etmek olduğunu ifade eden Savaş, “Uşak Üniversitesi, geleceğin Türkiye’sini oluşturacak bilgi ve teknolojiye sahip genç nesli oluştururken, şehrin kültürel seviyesini yukarılara taşıyacak etkinlikleri de beraberinde düzenlemektedir. Uşak Üniversitesi de bu kapsamda mümkün olduğu kadar etkinliklere önem vermek ve aynı zamanda etkinliklere halkımızı da dahil etmek istemektedir.” diye konuştu.
Başkan Çakın: “Kamera Kayıt Aygıtı Değil, Görsel Bir İletidir”
Belediye Başkanı Mehmet Çakın yaptığı konuşmada festivalin hayatın içinden birçok önemli noktaya temas ettiğini anlatarak, “Böyle bir etkinliğin destekçisi olmaktan, üzerimize düşeni yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Böylesi güzel bir etkinlik bizlere, kameranın bir kayıt aygıtı değil, görsel bir ileti olduğunu bir kez daha hatırlattı.” diye konuştu. Çakın, kısa filmlerin aynı zamanda emek ve sabrın büyük bir örneği olduğunun altını çizerek, “Şehrimize kültürel ve sanatsal anlamda verdikleri katkıdan dolayı üniversitemize teşekkür ediyoruz.” dedi.
Öntuğ: “Böyle Büyük Bir Festivale Ev Sahipliği Yapmaktan Gurur Duyuyoruz”
İletişim Fakültesi Dekanı ve 6. Uluslararası Uşak Kanatlı Denizatı Film Festivali Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Öntuğ ise konuşmasında, üniversite olarak böyle bir festivale ev sahipliği yapmış olmanın gururunu yaşadığını aktararak, “Üniversitelerin asli görevi tabii ki eğitimdir. Ancak bu eğitimin 21. yüzyılda aldığı şekil, öğrencileri araştırmaya sevk etmek, onları içinde bulunabilecekleri çalışmalara yönlendirmektir. Bu film festivalinin sağlamış olduğu en önemli katkı, öğrencilerimizin bizzat içerisinde rol ve görev almış olmalarıdır.” diye konuştu.
Doç. Dr. Sezgin: “Cannes Kadar Net Oscar Kadar Yoğun”
İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Festival Başkanı Doç. Dr. Murat Sezgin yaptığı konuşmada, festivalin Cannes kadar net, Oscar kadar yoğun olduğuna vurgu yaparak, etkinlik bünyesinde gösterimi sağlanacak filmler ve bunlar haricinde sinemaya ilişkin eğitimlerin verileceği atölye çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren İletişim Topluluğu Başkanı Ömürcan Oğuz da; “Etkinliğin düzenlenmesinde bizlere desteklerini sunan ve her zaman yanımızda olan Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın ve tabii ki Uşak Üniversitesi Rektörümüz Ekrem Savaş’a teşekkürlerimizi bir borç bilirim. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde yine büyük katkıları bulunan İletişim Fakültesi’nin değerli hocalarına ve ayrıca emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Uşak Üniversitesinde Sanat Şöleni
Etkinlik, Köprünün İki Ucu, Balık Kraker ve Skin (Deri) adlı kısa filmlerin yanı sıra, Uşak Vala Gedik Özel Eğitim Okulu öğrencileri tarafından hazırlanan “Ben de Varım” adlı kamu spotunun seyirciyle buluşmasının ardından, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Geleneksel Türk Müziği Topluluğu’nun Türk Halk Müziği konseriyle devam etti.
Müzik dinletisinin ardından İTÜ Geleneksel Türk Müziği Topluluğu’na teşekkür plaketlerini takdim etmek üzere sahneye çıkan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, sanatçılara teşekkürlerini ileterek toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.
Uşak Üniversitesi İletişim Topluluğu tarafından organize edilen ve bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Uşak Kanatlı Denizatı Film Festivali, 13 Aralık Cuma Günü gerçekleşecek olan ödül töreninin ardından sona erecek.