KURUMDIŞI DUYURULAR
Ana Sayfa / Duyurular / URAP Webinar Serisi
14 Aralık 2022, Çarşamba
URAP Webinar Serisi

ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Araştırma Laboratuvarı tarafından çevrim içi olarak düzenlenen 20 Aralık 2022 tarihli Prof. Dr. Metin Balcı’nın vereceği “Türkiye Üniversiteleri Dünya Sıralamasında Neden İlk 500’e giremiyor?” başlıklı seminer ile ilgili bilgiler ekte sunulmuştur. 

Üniversitenizde duyurulması için yardımlarınızı arz ederiz.

 

ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Araştırma Laboratuvarı

Ek:

URAP Webinar Serisi kaldığı yerden Prof. Dr. Metin Balcı’nın “Türkiye Üniversiteleri Dünya Sıralamasında Neden İlk 500’e giremiyor?” hakkında vereceği seminer ile devam edecektir. Seminer Zoom platformunda çevrimiçi ve sunum dili Türkçe olarak gerçekleştirilecektir. Bu konuya ilgi duyan herkes davetlidir. 

 

Zoom için gerekli bilgiler

Konu: Türkiye Üniversiteleri Dünya Sıralamasında Neden İlk 500’e giremiyor?

Tarih: 20 Aralık 2022 - Salı - 13:30

Toplantı ID: 945 2631 3282

Şifre: 575748

Bağlantı ve Kayıt Adresi:

https://zoom.us/meeting/register/tJAode-rrzgoEtZdFwZegvLVb4gAEdzpfuq1 

 

Seminerlerimiz aylık olarak, öğretim yılı boyunca devam edecektir. 

Katılamadığınız seminerleri YouTube kanalımızda bulabilirsiniz: https://www.youtube.com/channel/UChyyFwwmHS7RjVScGOzRpoQ

LinkedIn hesabımızı takip ederek diğer tüm haberlere kolayca ulaşabilirsiniz: https://www.linkedin.com/company/urapcenter/

 

Seminer Özeti

---------------

Türkiye Üniversiteleri Dünya Sıralamasında Neden İlk 500’e giremiyor? 

Dünya genelinde yapılan üniversite sıralamalarında farklı ülkelerde bulunan kuruluşlar çeşitli kriterlere göre sıralama yapmaktadırlar. Maalesef bu sıralamalarda, ülkemizden hiçbir üniversite kalıcı bir şekilde ilk 500’e girememektedir. Türk Üniversitelerinin bu duruma düşmesinin en önemli nedeni üniversitelerimizde istihdam edilen öğretim üyelerinin yeterli donanıma sahip olmamalarıdır. Üniversitelerde atamaların liyakat yerine daha çok sadakata ve eş dost ahbap ilişkilerine dayanarak yapılmasıdır. Bu koşullarda atanmış öğretim üyelerinden kaliteli bilimsel makale yayımlamalarını ve kaliteli eleman yetiştirmelerini beklemek hayaldir. Doğal olarak üniversitelerimiz Dünya sıralamasında arzu edilen hedeflere ulaşamamaktadır. Arzu edilen hedeflere ulaşabilmek için kaliteli elemanlara ihtiyaç vardır. Bunun için yükseköğretimde radikal değişikliklere ihtiyaç vardır.   

 

Kısa Özgeçmiş

---------------

Metin Balcı

Metin Balcı 1948 yılında Erzurum’da doğdu. Lise eğitimini Erzurum’da tamamladıktan sonra 1965 yılında Almanya’ya gitti. Köln Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünden 1972 yılında mezun oldu. Köln Üniversitesinden 1976 yılında Organik Kimya dalında, doktora derecesini aldı.

             Balcı, 1976-1980 yılları arasında sırasıyla, Almanya’da Köln Üniversitesi ve Siegen Üniversitesi, Amerika’da Florida ve Porto Riko Üniversitesinde doktora sonrası araştırmalar yaptı. 1980 yılında Atatürk Üniversitesi Kimya Bölümünde Doktor asistan olarak göreve başladı ve 1981 yılında Doçent 1987 yılında da Profesör oldu.

             1986 yılında Almanya’da Köln Üniversitesi ve 1996 yılında Amerika Auburn Üniversitesinde misafir araştırıcı ve öğretim üyesi olarak çalıştı. Balcı 1987 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğünün teklifi üzerine ODTÜ’ye geçti. 2015 yılında emekli oldu.

             Çeşitli kurum ve kuruluşlardan TÜBİTAK Teşvik Ödülü, TÜBİTAK Bilim Ödülü, Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyeliği, Kültür Bakanlığı Bilim Çağı Ödülü, ODTÜ Yılın En İyi Eğitimcisi gibi ödüller aldı. Uluslararası dergilerde 278 bilimsel makalesi olan Balcı’nın bu makalelerine 6260 atıf yapılmıştır. Balcı’nın grubunda 64 öğrenci Yüksek Lisans, 41 öğrence Doktora derecesi almıştır. Farklı üniversitelerden 23 kişi de grubunda doktora sonrası çalışmalar yapmıştır. 

             Balcı’nın çalışma sahaları: Hidrokarbonların fotooksijenasyonu, polioksijenli doğal ürünlerin total sentezi, yüksek sıcaklık brominasyonu, gerilimli hidrokarbonlar, fotokimya ve heterosiklik bileşiklerdir. 

             Kitapları:

Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopi 2000  METUPRESS

Basic 1H- and 13C-NMR Spectroscopy   2005 ELSEVIER

Doğudan Yükselen Bilim Otobiyografi kitabı 2019  TÜBA

Organik Kimya Reaksiyon Mekanizmaları  4. Baskı  TÜBA

Reaction Mechanisms in Organic Chemistry 2022  Wiley-VCH

Balcı evli ve iki çocuk babasıdır.