EDİRNE CAMİLERİ VE SELİMİYE SEMPOZYUMU
Sempozyum Çerçevesi
Türkiye’nin Balkanlara açılan kapısı Trakya’da, Tunca’nın Meriç’e kavuşmasından önce meydana gelen kavis içinde bulunan Edirne şehri, pek çok tarihi olaya şahitlik etmiş kadim şehirlerimizdendir. Tarihte farklı şekillerde anılan şehrin ismi, XVIII. Yüzyıldan itibaren “Edirne” olarak telaffuz edilmeye başlanmıştır. Bizans döneminde zaman zaman Balkanlar’dan gelen kavimlerin tehdidine maruz kalan şehir, Haçlı seferleri sırasında birçok yağma ve saldırıya maruz kalıp tahrip edilmiştir. Osmanlıların şehri Orhan Gazi’nin sağlığında oğlu Murad ile Lala Şâhin’in sistemli bir fetih siyaseti sonucu 1361’de fethettiği kaynaklarda yer almaktadır.
Edirne’nin fethi, tarihi açıdan Osmanlı’nın bir dönüm noktasını teşkil etmiş ve Osmanlı Devleti’ne, İstanbul’a yapılacak bir harekât için büyük bir stratejik üstünlük sağlamıştır. Edirne, zamanla batıya yönelik seferlerde orduların konakladığı merkezi bir üs haline gelmiş, devlet düzeyinde gösterilen ilgi ile Otağ-ı Hümâyûn’ların kurulduğu ve vezirlere hil’atler giydirilen önemli bir konuma erişmiştir. Osmanlı hakimiyetiyle birlikte hazırlanan planlar çerçevesinde imar edilmeye başlanan Edirne, kısa zamanda büyük bir gelişme göstermiştir. Şehirde cami, darüşşifa, saray, han, hamam, medrese, konak, köprü gibi pek çok eser vücuda getirilmiştir. Böylece Edirne, dünya tarihinde adı anılan meşhur şehirler arasına girmiştir.
Osmanlı Devleti’nin İstanbul’dan önce ve Bursa’dan sonra, ikinci başkenti olan ve yaklaşık doksan sene bu vasfını koruyan Edirne, özellikle sanat şaheseri camileriyle ayrı bir şöhret kazanmıştır. Şehirde ilk cami I. Murad’ın emriyle Kaleiçi’nde kiliseden camiye çevrilen Halebî Camii’dir (Çelebi Camii). Ayrıca yine Kaleiçi’nde kiliseden camiye çevrilen bir başka mabedin daha varlığı bilinmekle birlikte her iki cami de bugüne ulaşamamıştır. Edirne’de XIV. yüzyıldan kalma yegâne cami 1399 tarihli Yıldırım Camii’dir. Edirne’nin gelişme gösterdiği XV. yüzyılın ilk yarısından itibaren yıllar içerisinde pek çok cami inşa edilmiştir. Eski Cami (1402), Gazi Mihal Camii (1422), Beylerbeyi Camii (1429), Şah Melek Camii (1429), Dârülhadis Camii (1435), Murâdiye Camii (1436), Mezid Bey Camii (1442), Üç Şerefeli Cami (1447), Sarıca Paşa Camii (1458), Kasım Paşa Camii (1479), Sitti Sultan Camii (1482), II. Bayezid Camii, Dârüşşifâsı ve Külliyesi (1488), Taşlık Camii, Selimiye Camii (1574), Şeyhî Çelebi Camii (1575) ve Defterdar Camii (1576) bunlardan yalnızca bir kısmıdır.
Edirne’yi süsleyen muhteşem camiler arasında Eski Cami, Üç Şerefeli Cami ve Selimiye Camii’nin ayrı bir yeri ve önemi vardır. Edirnelilerin dillerinden düşürmedikleri bir tekerlemede: “Eski Cami’nin yazısı, Üç Şerefeli’nin kapısı, Selimiye’nin yapısı” denilmekte ve bu abidelerin mimari açıdan taşıdıkları eşsiz değere vurgu yapılmaktadır. Özellikle Üç Şerefeli Cami, İstanbul’da Süleymaniye, Edirne’de Selimiye ile zirveye ulaşan Osmanlı Cami Mimarisini şekillendiren temel yapı taşı mesabesindedir. Selimiye Camii, Mimar Sinan tarafından 1568-1574 yılları arasında Edirne’ye hâkim bir mevkide inşa ettirilmiştir. Külliyesinde medrese, dârülkurrâ, sıbyan mektebi, muvakkithâne ve dükkânları barındırmaktadır. Mimar Sinan’ın bizzat kendisinin “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii, Osmanlı mimarisinin ulaştığı en yüksek düzeyi temsil etmektedir.
Başkanlığımızca her yıl 1-7 Ekim tarihleri içerisinde kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın 2021 yılı etkinlikleri kapsamında İslam Medeniyetinin önemli mimari eserlerini bünyesinde barındıran Edirne gibi bir şehri ve içerisindeki kültür mirasını -Selimiye Camii başta olmak üzere- tarihi camiler ve külliyeleri özelinde ele almak üzere “Edirne Camileri ve Selimiye” konulu ulusal düzeyde bir sempozyum düzenlenmesinin faydalı olacağı mülahaza edilmiştir. Zira bugün tarihe tanıklık etmiş serhat şehri olan Edirne’nin camileriyle taşıdığı zengin kültürel mirası keşfetmeye ve gelecek nesillere aktarmaya ihtiyaç vardır.
Sempozyumun Amacı
Prof. Dr. Ali ERBAŞ : Diyanet İşleri Başkanı
Prof. Dr. Abdurrahman HAÇKALI : Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Huriye MARTI : Başkan Yardımcısı
Prof. Dr. İbrahim Hilmi KARSLI : Başkan Yardımcısı
Doç. Dr. Selim ARGUN : Başkan Yardımcısı
Doç. Dr. Fatih KURT : Dini Yayınlar Genel Müdürü
Prof. Dr. Abdullah KAHRAMAN : Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi
Prof. Dr. Ali AVCU : Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi
Prof. Dr. Enbiya YILDIRIM : Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi
Prof. Dr. Hacı Mehmet GÜNAY : Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi
Prof. Dr. Halis AYDEMİR : Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi
Prof. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU : Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi
Prof. Dr. Metin ÖZDEMİR : Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi
Prof. Dr. Soner GÜNDÜZÖZ : Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi
Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU : Trakya Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Cevdet KILIÇ : Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı
Prof. Dr. Nesimi YAZICI : KTO Karatay Üniversitesi
Prof. Dr. M. Hüsrev SUBAŞI : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
Dr. Burhan İŞLİYEN : Başkan Yardımcısı
Osman TIRAŞÇI : Başkan Yardımcısı
Bünyamin ALBAYRAK : Din Hizmetleri Genel Müdürü
Mehmet BİLGİN : Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü
Cemalettin GEZGİÇ : Cami Hizmetleri Daire Başkanı
Alettin BOZKURT : Edirne İl Müftüsü
Ömer Faruk ARSLAN : Diyanet İşleri Uzmanı
Muhammet KORKMAZ : Mimar
Sempozyum Dili
Türkçe’dir.
Sempozyum Takvimi
Sempozyum Tarihi : 2-3 Ekim 2021
Tebliğ Özetlerinin Son Gönderim Tarihi : 6 Ağustos 2021
Kabul Edilen Tebliğ Özetlerinin Bildirimi : 17 Ağustos 2021
Tebliğ Metinlerinin Son Teslim Tarihi : 24 Eylül 2021
Sempozyum Programının İlanı : 30 Eylül 2021
Sempozyum Metinlerinin Basılması : 2022-2023
Sempozyum Yeri
Sempozyumun yeri bilahare ilan edilecektir.
Davet
Edirne Camileri ve Selimiye Sempozyumu’nda değerli ilim adamlarını ve araştırmacıları aramızda görmekten onur duyarız.
Katılım Şartları
Konaklama ve Ulaşım
Sempozyum yüz yüze yapıldığı takdirde tebliğ sahiplerinin ulaşım, konaklama ve ağırlama giderleri Başkanlığımız tarafından karşılanacaktır.
İletişim Bilgileri
Diyanet İşleri Başkanlığı
Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Üniversiteler Mahallesi Dumlupınar Bulvarı No:147/A 06800 Çankaya/ANKARA
Telefon : 0312 295 73 33 - 73 66 – 73 29
Cep : 0506 862 88 05
Faks : 0312 284 55 25
E-posta : camilerhaftasi@diyanet.gov.tr
Web : http://camilerhaftasi.diyanet.gov.tr
Konular