Değerli Araştırmacımız,
TÜBİTAK olarak Gençlik Haftası dolayısıyla “Geleceği Tasarlayacak Gençlerimizle Bilim, Teknoloji ve Başarı Üzerine” konulu çevrimiçi bir söyleşi düzenliyoruz. Söyleşide genç bilim insanlarımızın başarı öykülerini sizlerle buluşturacak; TÜBİTAK desteklerini ele alacağız. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal moderatörlüğündeki söyleşide hem genç ve deneyimli bilim insanlarının ilham veren başarıları, hem de gençlerimizin bu başarıları elde etmesi ve aydınlık yarınlara ulaşması için TÜBİTAK desteklerini detaylı olarak inceleyeceğiz.
Daha üniversite öğrencisiyken TÜBİTAK BİGG 1512 desteği alan Dilara Keçeci Girişimcilik Destek Programı kapsamında arkadaşları ile birlikte TELEPORTER’ı kurdu. 2 yıl üst üste Avrupa’nın en gözde 100 girişimi arasında gösterilen TELEPORTER kurucusu Keçeci; Fortune Türkiye’nin 40 yaş altı 40 listesinde yer aldı. Güncel değerlemesi 20 milyon dolar olan TELEPORTER’ın yatırımcıları arasında Tesla, Skype, Hotmail gibi dünyanın en değerli şirketlerinin yatırımcılarından olan Draper ailesi bulunuyor.
Üniversite öğrencisiyken TÜBİTAK BİGG 1512 desteği alan Erhan Ertan, Girişimcilik Destek Programı kapsamında şirketleştiği giyilebilir teknolojiler üzerine kurulu Hercules, ABD merkezli dünyanın en büyük donanım hızlandırma programı HAX’tan yatırım alan ilk ve tek Türk firması oldu. Şu anda İngiltere Premier Lig ve Rugby takımlarıyla da çalışıyor.
TÜBİTAK 1001 projesinde 2247/C STAR bursiyeri olarak görev alan Çağatay Umut Öğdü Bilgisayar Mühendisliği bölümü 2. sınıfta öğrenim görüyor. 3.89 ortalama ile geleceğin teknolojisine yön vermeyi hedefliyor.
TÜBİTAK COST projesinde 2247/C STAR bursiyeri olarak görev alan Nice Erkan, Gıda Mühendisliği Bölümü Lisans Öğrencisi ve TÜBİTAK 2018 yılı Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Türk Dili ve Edebiyatı teşvik ödülü sahibi.
Bu yıl Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışmasında dünya birincisi olarak göğsümüzü kabartan Gaziantep Özel Sanko Koleji öğrencilerinden Sude Naz Gülşen ve Ekin Asyalı da yaşadıkları gurur verici anları paylaşacak.
Kutuplara gitmeye hak kazanan öğrencilerimiz de söyleşide heyecanlarını paylaşacak.
Lise öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri yarışması “Canlı Bilimleri” alanında birinci olan Deniz Özçiçekçi, Ela Karabekiroğlu ve Zeynep Naz Terzi yarışma kapsamında geliştirdikleri montu Antarktika’da test etme olanağı bulacak.
TÜBİTAK Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri yarışması “Su Araştırmaları” alanında birinci olan Hulusi Diler, 3. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferine katılmaya ve projesini Kuzey Kutbunda deneyimlemeye hak kazandı.
50. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projesi Yarışmasında Kimya kategorisinde birinci olan Mehmet Sertaç Çeküç, dünyanın en büyük proje yarışması 2021 Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışmasında dünya dördüncüsü, Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları yarışmasında ikinci oldu.
Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları kapsamında 2003 yılında Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu SAITEM ekibini kuran Ersin Arslan, 2003 -2007 yılları arası takım kaptanı ve sürücü olarak yer aldı. 2010 yılında elektrikli araç alt sistemleri üzerine Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştiren DEVİMSEL şirketini kurdu.
Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’na 2017, 2019, 2020 yıllarında katılan Gürkan Emecen, 2017-2020 yıllarında katıldığı yarışlarda takımı ile Görsel Tasarım ödülünü, 2019 yılında Tantım ve Yaygınlaştırma ödülünü aldı. Yerli lityum iyon pil üretim firmamız Aspilsan Enerji A. Ş’de Endüstri Mühendisi olarak görev yaptı. Joyce Elektrikli Araç Teknolojileri A.Ş.’de proje yöneticisi olarak çalışıyor.
Ve 2014 yılında TÜBİTAK 2214 A Doktora Sırası Araştırma Bursu alan Doç. Dr. Behçet Yalın Özkara da şu anda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde öğretim üyesi olmasının yanı sıra AkademikLink isimli YouTube kanalında akademiyle ilgili videolarıyla gençlere rehber oluyor.
Tüm bu katılımcılarla geçmiş, günümüz ve geleceğin masaya yatırılacağı bu söyleşide izleyenler de YouTube üzerinden sorularını yöneltebilecek.
TÜBİTAK YouTube kanalı üzerinden canlı yayınlanacak söyleşi 24 Mayıs 2023 Çarşamba günü saat 10.00’da gerçekleşecek.
Saygılarımızla
TÜBİTAK