Değerli Araştırmacımız,
Kutup araştırmaları, ülkemizin özellikle son yıllarda önem verdiği konulardan birisidir. 2017 yılında yayınlanan Ulusal Kutup Bilim Programı (UKBP), kutup bölgelerinde (Antarktika ve Arktik ile Okyanus alanları) yapılacak olan çalışmaların bürokratik, finansal, bilimsel ve teknik altyapısını oluşturmuştur. UKBP vizyonu “Dünya’da kutup bilimleri konusunda yaptığı özgün bilimsel çalışmalar ile öncü ülkeler arasında yer almak” olarak belirlenmiştir. Bu nedenle, son yıllarda kutup bölgeleri özelinde 66 proje fonlanmış, Altı Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE) ve İki Ulusal Arktik Bilim Seferi (TASE) başarıyla tamamlanmıştır. Bu seferler kapsamında, Yer Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Canlı Bilimleri ve Fiziki Bilimler alanlarında farklı konularda araştırmalar yapılmıştır.
Bu özel sayıda, hem Kutup Bölgeleri’nde gerçekleştirilen Yer Bilimleri çalışmalarının bir araya getirilmesi hem de Antarktika’ya ayak basmış bilinen ilk Türk Bilim İnsanı Atok Karaali’ye ithaf edilmesi amaçlanmıştır.
Kutup Bölgeleri’nde araştırmalar gerçekleştirmiş, küresel ölçekte tüm yer bilimleri topluluklarını bu özel sayıya katkıda bulunmaya davet etmekten mutluluk duymaktayız.
Makale Gönderim Bilgileri
• Sunacağınız makaleye ait başlık, yazar listesi ve kapsamını özetleyen metni (en fazla 2 sayfa) 15 Kasım 2022 tarihine kadar baş konuk editör Dr. Burcu Özsoy’a (kare@tubitak.gov.tr) gönderebilirsiniz.
• Öngörülen makale son teslim tarihi 31 Mart 2023'tür.
• Makalelerinizi https://online-journals.
Konuk Editörler
• Burcu Özsoy (Baş Konuk Editör); TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi
• H. Hakan Yavaşoğlu; TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi
• Yeadong Kim; Güney Kore Kutup Araştırmaları Enstitüsü, Antarktika Araştırmalar Komitesi (SCAR) Başkanı
• Stefan Kern; Hamburg Üniversitesi (Almanya)
• Naki Akçar; Bern Üniversitesi (İsviçre)
Ayrıntılı bilgi için https://journals.tubitak.gov.
Saygılarımızla
TÜBİTAK - MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü