Değerli Araştırmacımız,
TÜBİTAK’ın gençlere yönelik dijital popüler bilim dergisi Bilim Genç’te eylül ayında öne çıkanları sizlerle paylaşmak istiyoruz.
1. Mozart Dinlemek Bizi Daha Zeki Yapar mı?
Müziğin insanlar üzerinde birçok olumlu etkisi olduğu biliniyor. Toplumda bazı insanlar arasında ise Mozart parçaları dinlemenin zekâ düzeyini artırdığına yönelik bir inanış bulunuyor. Bu iddia, “Mozart etkisi” olarak adlandırılıyor. Peki, Mozart dinlemek gerçekten zekâyı geliştiriyor mu?
https://bilimgenc.tubitak.gov.
2. Bilim Çizgi Dizi - İbn Sînâ
İbn Sînâ’nın hayat öyküsünü anlattığımız Bilim Çizgi Dizi’nin yeni bölümünde, İbn Sînâ’nın nasıl bir çocukluk geçirdiğini, bilime ne zaman ilgi duymaya başladığını ve nasıl bir eğitim aldığını keyifle okuyabilirsiniz.
https://bilimgenc.tubitak.gov.
3. Yıldızların Yaşı Nasıl Tahmin Ediliyor?
Bir yıldızın kütlesini ve bileşimini hesaplamak görece kolaydır. Yıldızların yaşını tahmin etmekse çok daha zordur. Günümüzde yıldızların yaşını tahmin etmek için kullanılan üç yöntem var. Peki bu yöntemler neler?
https://bilimgenc.tubitak.gov.
4. Mars'a Giden İlk Uzay Araçları
Gelişen elektronik, haberleşme ve bilgisayar teknolojileri ile birlikte Mars araştırmaları da hız kazandı. Peki Mars’a bugüne kadar hangi uzay araçları gönderildi? Prof. Dr. Levent Kurnaz sesli yayının yeni bölümünde bu soruyu cevaplıyor.
https://bilimgenc.tubitak.gov.
5. Pi Sayısının Değeri 62,8 Trilyon Basamağa Kadar Hesaplandı
İsviçre’deki Graubünden Üniversitesinden bir grup araştırmacı, pi sayısının ondalık değerini 62,8 trilyon basamağa kadar hesaplayarak dünya rekoru kırdı.
https://bilimgenc.tubitak.gov.
6. Galvanometre Yapalım
Tasarla ve Yap köşesinin bu etkinliğinde, maliyeti uygun malzemeler kullanarak basit elektrik devrelerinde akımın büyüklüğünü ölçmek için kullanılan galvanometre düzeneği tasarlıyoruz.
https://bilimgenc.tubitak.gov.
Çok daha fazlası Bilim Genç’te! Bilim Genç’e bilgisayar, telefon ve tabletler üzerin-den bilimgenc.tubitak.gov.tr adresine tıklayarak ücretsiz bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
TÜBİTAK - Bilim ve Toplum Başkanlığı