2020 YKS SONUÇLARINA GÖRE
ÜNİVERSİTEMİZE YERLEŞEN ADAYLARIN KAYIT İŞLEMLERİ
A. E-Devlet üzerinden elektronik kayıt
Yükseköğretim Bilgi Sistemi çalışmaları kapsamında Üniversitemizin elektronik kayda açık olan programlarına yerleşen öğrenciler https://www.turkiye.gov.tr web sitesi üzerinden elektronik kayıt yaptırabileceklerdir. E-Devlet üzerinden elektronik kayıtlar 29 Ağustos – 06 Eylül 2020 tarihleri arasında https://www.turkiye.gov.tr web sayfasından gerçekleştirilecektir. Elektronik kayıt bu sayfada “e-hizmetler” bölümü altında yer alan “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı” başlığı altında “Üniversite E-Kayıt” seçeneğinden e-devlet şifresiyle kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra gerçekleştirilecektir.
E-Devlet şifresi almamış olan adaylar şifrelerini nüfus cüzdanlarının aslı ile bizzat PTT şubelerinden temin edebileceklerdir.
E-DEVLET ÜZERİNDEN ELEKTRONİK KAYIT YAPANLAR ÜNİVERSİTEYE KAYIT İÇİN GELMEYECEKLERDİR.
ELEKTRONİK KAYIT YAPAN ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTEMİZE AYRICA KAYIT BELGESİ TESLİM ETMEYECEKLERDİR.
Elektronik kayıt yapan öğrenciler öğrenci kimlik kartlarını Eğitim Öğretimin başladığı tarihten itibaren kayıtlandıkları Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokul Öğrenci İşleri Bürolarından teslim alabileceklerdir.
B. Heyet Raporu İstenen Programlara Kayıt/Çeşitli Nedenlerle E-Devlet Üzerinden Kayıtlanamayan Adayların Kayıtları
2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirmeleri sonucunda 2020-2021 eğitim öğretim yılı için yerleşmiş olduğu yükseköğretim programında sağlık kurulu raporu için özel hüküm ile rapor alma zorunluluğu olan adayların, "salgın nedeniyle heyet raporu almada yaşadıkları sıkıntılar" konusunda gelen talepler üzerine YÖK; Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlar ile birtakım görüşmeler gerçekleştirmiştir.
Yapılan görüşmeler sonrasında; "Sağlık Bilimleri Üniversitesinde Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı nam ve hesabına kayıt olacak adaylar" hariç olmak üzere, 2020-2021 eğitim öğretim yılı için sağlık raporu istenen programlara yerleşen adayların, herhangi bir hastalığı olmadığına dair düzenlenmiş tek hekim raporu ile yerleştiği programa kayıt yaptırabilmesi uygun bulunmuştur.
Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan bu düzenleme sonrasında üniversitemiz programlarına kayıt hakkı kazanan öğrencilerkayıt işlemlerini 31 Ağustos – 05 Eylül 2020 tarihleri arasında tamamlamaları gerekmektedir.
Heyet raporu istenen programa kayıtlanacaklar;
Üniversitemiz TIP ve Diş Hekimliği Programlarına yerleşen öğrencilerimiz üniversitemize gelmelerine gerek kalmadan https://obs.usak.edu.tr/oibs/ogrsis/basvuru_login.aspx web sayfasından sisteme giriş yaparak heyet raporu ve/veya tek hekim raporunu sisteme ekleyerek işlemi tamamlayacaktır. Kayıt personelimiz raporu kontrol edecek ve uygun ise öğrencinin kaydı kesinleştirecektir. Öğrenciler kayıtlarının son durumunu birkaç saat içinde kayıt sisteminden kontrol edebileceklerdir. Sisteme eklenen belgeler kayıt personeli tarafından kontrol edilecek ve uygun olmaması halinde açıklama yazılarak düzenlemeye tekrar izin verilecektir. Adaylar birkaç saat içerisinde kayıtlanma durumunu görüntüleyebileceklerdir. Düzenlemeye izin verilen durumlarda adaylar ilk yüklediği belgeyi silerek yeni belgeyi yüklemek suretiyle yeniden rapor yükleme işlemi başlatacaktır.
Heyet raporunu ve/veya Tek Hekim raporunu https://obs.usak.edu.tr/oibs/ogrsis/basvuru_login.aspx adresine yükleyen öğrencilerimizin geçici kayıt işlemleri yapılacak ve obs.usak.edu.tr/oibs/ogrenci kontrol edebileceklerdir.
Heyet Raporu ve/veya Tek Hekim Raporu olan fakat Üniversitemize gelmek istemeyen Tıp ve Diş Hekimliği öğrencilerin belgeleri kontrol edildikten sonra kayıt işlemleri kayıt personelimiz tarafından yapılacaktır. Belgenin aslını 25.09.2020 sat 17:00' a kadar getirmek ve öğrenci işleri personeline teslim etmek zorundadırlar.
Öğrenci Numaranızı Öğrenmek İçin Tıklayınız.
ELEKTRONİK KAYITLA İLGİLİ ÖNEMLİ NOTLAR
1. Üniversitemiz dileyen öğrenciler için e-devlet kapısından kaydolma imkânı sunmaktadır.
3. Elektronik kayıt işlemi 2020-2021 öğretim dönemi için ÖSYM’den temin edilecek yerleşen verisi içerisindeki öğrencileri kapsamaktadır.
4. Elektronik kayıt 29 Ağustos-06 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
5. Elektronik kayda, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlar ile elektronik kaydı uygun görülmeyen programlar (sağlık raporu, adli sicil belgesi vb. isteyen programlar) dahil değildir.
6. Yerleşen adaylar e-devlet şifreleri ile www.turkiye.gov.tr web adresinde, “e-hizmetler” bölümünde yer alan “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı” başlığı altındaki “Üniversite E-Kayıt” seçeneğinden e-Devlet şifresiyle kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra elektronik kayıt yapabileceklerdir.
7. Asker Alma Dairesinden askerlik durum bilgisi ve Milli Eğitim Bakanlığından lise mezunu olup olmadığına dair bilgi ekran kaydında yer alacaktır. Askerlik durumu kayıt olmalarına engel olmayacaktır. Ancak; Milli Eğitim Bakanlığından lise mezuniyet bilgisi alınamayan öğrenciler elektronik kayıt yapamayacak ve yerleştiği Yükseköğretim Kurumuna yönlendirileceklerdir. Milli Eğitim Bakanlığından mezuniyet bilgisi alınan öğrenciler için elektronik kayıtta öğrencinin yerleşme bilgileri, ÖSYM verisinden otomatik olarak gelecektir.
8. Aynı anda örgün iki Lisans veya iki Önlisans programına kayıtlı öğrenciler, elektronik kayıt ekranında kayıt yaptıramayacak ve yerleşmiş olduğu Yükseköğretim Kurumuna yönlendirileceklerdir.
9. Kaydını tamamlayan öğrenciler kayıt olduklarını gösterir barkotlu çıktı alabileceklerdir.
10. Elektronik kayıt yaptıran öğrencilerimizin ayrıca kayıt için Üniversitemize gelmelerine gerek yoktur. Elektronik kaydı tercih eden öğrencilerimizden herhangi bir belge talep edilmeyecektir.
KAYITLA İLGİLİ ÖNEMLİ NOTLAR
1.) Ön kayıt formunu doldurmak zorunludur. ÖN KAYIT FORMUNU DOLDURMAK ELEKTRONİK KAYIT YAPTIRMAK DEĞİLDİR. Elektronik kayıt yaptıracak olan öğrencilerimiz de ön kayıt formunu dolduracaklardır. Ön Kayıt Formunun, kesin kayıt öncesinde doldurulması gerekmektedir. İnternette ortaya çıkacak problemleri ve yoğunluğu önlemek için son günü beklemeden “ÖN KAYIT İŞLEMLERİNİ” gerçekleştirmeniz yararlı olacaktır..
Ön Kayıt için; T.C. Kimlik Numaranız, Baba Adınız ve Doğum Tarihinizi yazıp GİRİŞ butonuna basınız. Gelen ekranda öğrenci numaranız ve ÖSYM’den aldığımız bilgiler mevcut olup, bu bilgiler içerisinde eksik veya yanlış bilgi olması durumunda düzeltmeleri yapınız. ÖSYM’de mevcut olmayan diğer kişisel bilgileriniz boş olarak gelecektir, bu alanları doldurunuz.
Ayrıca kayıt bürolarındaki yığılmaları önlemek açısından son günleri beklemeden YKS Yerleştirme belgenizde belirtilen tarihte kayıt merkezine gelerek kayıt evraklarınızı teslim edip, kesin kaydınızı yaptırınız. (e-devlet üzerinden kayıt yaptıran öğrencilerimizin ayrıca kayıt için gelmelerine gerek yoktur, bu öğrencilerimiz ders kayıt döneminde ders seçimi yapacaklardır.)
Öğrenim ücreti ödemeleri öğrenci numarası ile yapılacağından Ön Kayıt Formunda belirtilen öğrenci numaranızı banka şubesine vermeniz gerekecektir. N.Ö. öğrencileri katkı payı ödemeyeceklerdir.
Ön kayıt Formu İçin Tıklayınız.
2.) Elektronik kaydı tercih etmeyen adayların; kayıt için bizzat başvurmaları gerekmektedir. Postayla kayıt yapılmaz.
3.) Belgeler eksik ise kayıt yapılmaz.
4.) 2020 YKS sonucuna göre bir Yükseköğretim Programına yerleştirilerek kayıt hakkı kazanan ancak ortaöğretim kurumlarından (Lise) mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınavına girecek öğrenciler de belirlenen tarihlerde geçici olarak kayıtlarını yaptırabileceklerdir. Bu öğrenciler, mezun olduklarına dair belgeyi 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçici kayıt yaptırdıkları Yükseköğretim Kurumuna teslim etmek zorundadırlar. 31 Aralık 2020 tarihine kadar mezun olduklarına dair belgeyi teslim etmeyen öğrencilerin geçici kayıtları İPTAL edilecek ve kayıtları silinecektir.
5.) Kayıt için istenilen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez. Ancak aslının getirilmesi suretiyle onaylı örneği kabul edilir.
6.) Belirtilen tarihler arasında kayıt yaptırmayan adaylar herhangi bir hak iddia edemezler.
7.) Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemler yapılır.
8.) Bazı programlara kayıt yaptıracak adaylardan adli sicil arşiv kaydı, sağlık raporu vb. belgeler istenilmektedir. Bu programlara kayıt yaptıracak olan adayların YKS Tercih Kılavuzunda, Özel Koşul ve Açıklamalar bölümünde belirtilen şartları taşımaları ve belgeleri hazırlamaları gerekmektedir. Bu Programlara kayıt yaptıracak olan öğrencilerin detaylı bilgi için ilgili Birim ile irtibata geçmeleri rica olunur.
9.) Yükseköğretim programlarında aynı anda iki Önlisans veya iki Lisans programına kayıt yaptırılamayacağından durumları bu açıklamaya uyan adayların halen kayıtlı oldukları Yükseköğretim kurumundan ilişiklerini kesmedikleri takdire kayıtları yapılmaz.
10.) YKS ile Üniversitemize yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, Üniversitemiz tarafından https://yoksis.yok.gov.tr/ internet adresinden sorgulanacaktır. Ancak 1998 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adayların; kayıt işlemlerinde olumsuz bir durumla karşılaşmamaları için askerlik durum bilgilerini, askerlik şubelerinden kontrol ettirmeleri önemle duyurulur. Askerlik durumlarıyla ilgili gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılır ve kayıtları silinir.
11.) Aynı anda iki Önlisans veya iki lisans programına kayıt yaptırılamayacağına ve eğitime devam edilemeyeceğine ilişkin 19.12.2013 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu kararı uyarınca, durumları bu açıklamaya uyan öğrencilerin halen kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumundan ilişiklerini kesmedikleri takdirde yerleştirildikleri yükseköğretim programına kayıt yaptıramazlar. Söz konusu kararlar öğrencilerin YKS tercih ve yerleştirilmelerinde herhangi bir programa yerleştirilmesine engel değildir. Durumları aşağıdaki bentlerden birine uyan adaylar için uygulanmak üzere;
a.) 1111 sayılı Askerlik Kanunu hükümlerine ve bu konuda Millî Savunma Bakanlığınca yayınlanan prensip emirlerine göre askerlik hizmetlerini erteletme hakkını kaybedenler,
b.) İki veya üç yıllık bir yükseköğretim programını bitirmiş olup dört yıldan daha az süreli bir başka yükseköğretim programına girmek isteyenlerden askerliğini yapmamış olanlar ( iki veya üç yıl süreli bir yükseköğretim programından mezun olup askerliğini yapmamış olan adaylar, dört yıl veya daha fazla süreli bir yükseköğretim programına girmek için 2020 YKS’ye başvurabilirler.)
c.) Dört yıl veya daha fazla süreli bir yükseköğretim programını bitirmiş olanlardan askerliğini yapmamış olan adaylar 2020 YKS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmeleri durumunda bu adayların kayıtları yapılacaktır. Ancak bu durumdaki adayların askerlikleri tecil edilmiş ise askerlik tecil sürelerinin bitimine kadar kayıt hakkı kazandıkları programda eğitimi devam edebilecek, tecil sürelerinin sona ermesi halinde askerlik erteleme haklarını kaybettiklerinden bu durumdaki adayların kayıtları dondurularak, askerlik hizmetlerini yaptıktan sonra eğitime devam edebileceklerdir.
12.) Öğrenci kimlik kartınız daha sonra tarafınıza teslim edilecektir.
13.) 2020-2021 eğitim öğretim yılı “Yabancı Dil Muafiyet Sınavı” 08 Ekim 2020 tarihinde yapılacaktır. Sınavın saati daha sonra ilan edilecektir. Bu sınav isteğe bağlı olup, Yabancı Dil derslerinde muaf olmak isteyen yeni kayıt olan öğrencilerimiz katılabilirler. Yabancı Dil derslerinden muaf olabilmek için sınavda başarılı olmanız gerekmektedir. Sınava katılabilmek için kayıt sırasında başvuru dilekçenizi ilgili Birime vermeniz gerekmektedir.
Yabancı Dil Muafiyet Sınavı Dilekçe Örneği için tıklayınız.
14.) Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi ve yurt hizmeti konusunda da bilgi için Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.
KESİN KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER
1.) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın fotokopisi (aslının ibrazı zorunludur.) ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi.*
(*2020 YKS sonucuna göre bir Yükseköğretim Programına yerleştirilerek kayıt hakkı kazanan ancak ortaöğretim kurumlarından (Lise) mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınavına girecek öğrenciler de belirlenen tarihlerde geçici olarak kayıtlarını yaptırabileceklerdir. Bu öğrenciler, mezun olduklarına dair belgeyi 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçici kayıt yaptırdıkları Yükseköğretim Kurumuna teslim etmek zorundadırlar. 31 Aralık 2019 tarihine kadar mezun olduklarına dair belgeyi teslim etmeyen öğrencilerin geçici kayıtları İPTAL edilecek ve kayıtları silinecektir.)
2.) Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleşmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmi belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
3.) YKS yerleştirme belgesinin internet çıktısı.
4.) Nüfus cüzdanı fotokopisi (Aslının ibrazı zorunludur.)
5.) 6 adet 4.5 x 6 cm. boyutunda fotoğraf: Fotoğraflar son 6 ay içinde, önden, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olmalıdır.
6.) Öğrenim ücretini yatırdığına dair makbuzunu kayıt için geldiğinizde teslim edeceğinizden lütfen kaybetmeyiniz, şayet kaybederseniz en yakın Ziraat Bankası şubesinden dekontlarınızı alınız. (N.Ö. öğrencilerinden banka dekontu istenilmemektedir.)
7.) Ön Kayıt Formu
8.) Bazı programlara kayıt yaptıracak adaylardan YKS tercih kılavuzunda Özel Koşul ve Açıklamalar kısmında belirtilen belgeler ve belirtilen şartları taşımak. Bu programlar;
8.1.) Diş Hekimliği Fakültesi, Diş Hekimliği programına kayıtlanacak öğrencilerden, Üniversite tarafından önerilmiş hastanelerden veya devlet hastanelerinden olduğu hastanelerden alınacak "eğitim süresince ve daha sonrasında bu mesleği yürütmeyi engelleyecek fiziki ve ruhsal engeli olmadığını" belgeleyen heyet raporu.
8.2.) Tıp Fakültesi, Tıp programına kayıtlanacak öğrencilerden, Üniversite tarafından önerilmiş hastanelerden veya devlet hastanelerinden olduğu hastanelerden alınacak "eğitim süresince ve daha sonrasında bu mesleği yürütmeyi engelleyecek fiziki ve ruhsal engeli olmadığını" belgeleyen heyet raporu.
8.3.) Sivil Havacılık MYO, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (N.Ö. ve İ.Ö.) programlarına kayıtlanacak öğrencilerden; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yetkilendirmiş olduğu hastanelerden uçuşa uygunluk raporu.
8.4.) Sivil Havacılık MYO’nun tüm programlarına kayıt yaptıracak öğrencilerden Adli Kaydı ve Adli Sicil Arşiv Kaydı sorgulaması.
8.5.) Sivil Havacılık MYO’nun Uçak Teknolojisi programına kayıt yaptıracak öğrencilerden, mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu almak (renk körlüğü, işitme kaybı/eksikliği, görme kaybı/eksikliği vs).
8.6.) Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (N.Ö. ve İ.Ö.) programlarına kayıt yaptıracak öğrencilerin üniversitenin belirleyeceği kurum/kuruluşlarla yapılacak psikolojik, algı-karar verme yetisini ölçmeye yönelik testler ve mülakattan olumsuz not almaması gerekmektedir.
9.) YKS ile Üniversitemize yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, Üniversitemiz tarafından https://yoksis.yok.gov.tr/ internet adresinden sorgulanacaktır. Ancak 1998 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adayların; kayıt işlemlerinde olumsuz bir durumla karşılaşmamaları için askerlik durum bilgilerini, askerlik şubelerinden kontrol ettirmeleri önemle duyurulur.
İlçelerde bulunan kayıt merkezlerinde kayıt yaptıracak olan II. öğretim öğrencilerimizin mağdur olmaması için belirtilen kayıt merkezlerine gitmeden önce öğrenim ücreti ödemelerini yapmaları gerekmektedir.
Katkı Payı/Öğrenim Ücretleri için tıklayınız.
Elektronik Kayıt için tıklayınız.