KURUMİÇİ DUYURULAR
Ana Sayfa / Duyurular / [ARBİS] Bilim ve Teknik’te Bu Ay!
6 Haziran 2024, Perşembe
[ARBİS] Bilim ve Teknik’te Bu Ay!
Image
FacebookTwitterLinkedinInstagram

Bilim ve Teknik’te Bu Ay!

Türkiye’nin nesiller büyüten en köklü popüler bilim dergisi TüBİTAK Bilim ve Teknik, haziran sayısında birbirinden ilginç konular ve en güncel bilimsel ve teknolojik gelişmelerle dopdolu.

Image

Bilim çocuk ve Meraklı Minik dergilerimizin haziran sayıları da birbirinden ilginç konularla sizlerle!

Image

Bilim ve Teknik haziran 2024 sayısının içeriğine hep birlikte göz atalım.

Türk Uzay Bilim Misyonu Yörünge Altı Araştırma Uçuşu

Image

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği insanlı ilk uzay bilim misyonunun ardından ikinci astronotumuz Tuva Cihangir Atasever’in gerçekleştireceği uzay görevi için geri sayım başladı. Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşunun haziran ayında Virgin Galactic’in ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Image

Prof. Dr. ömer özkan ile Organ Nakli ve Mikrocerrahi üzerine…

100. Yıl TüBİTAK Hizmet ödülü mikrocerrahi, organ, doku ve rahim nakli konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle Akdeniz üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. ömer özkan’a verildi. Kendisiyle günümüzde pek çok hastanın hayatına dokunduğu yolculuğunu, gençlere önerilerini ve bundan sonraki hayallerini konuştuk.

Image

Siz Hiçbir Şey Yapmadığınızda Beyniniz Ne Yapıyor?

Spor salonunda ağırlık kaldırmak ya da zorlu bir sınava hazırlanmak gibi etkinlikleri yaparken bu görevleri gerçekleştirmekten sorumlu beyin bölgeleri aktif hâle gelir. Peki, koltukta rahat bir şekilde hiçbir şey yapmadan otururken de beynimiz hâlâ aktif midir?

Image

Kütleçekimsel Dalga Araştırmalarında Uzay çağına Doğru

Kütleçekimsel dalgaların 2015’te gözlemlenmeye başlamasıyla astronomide yeni bir dönem başladı. Ancak bugün var olan detektörler her tür fiziksel süreç sırasında yayılan kütleçekimsel dalgaları tespit edemiyor. Bugün kütleçekimsel dalgalarla gözlemlenemeyen süreçleri daha iyi anlamaya çalışan araştırmacılar, uzayda kütleçekimsel dalga detektörleri kurma planları yapıyor.

Image

Yerel Değerlerimiz Olan Coğrafi İşaretlerde Bilimsel çalışmaların önemi

Tarih, kültür ve coğrafyanın kusursuz bir şekilde uyum içinde olduğu Türkiye, çeşitli tatlar, kokular ve dokulardan oluşan zengin bir kimliğe sahiptir. Bu zenginliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının merkezinde ise yerel değerlerimiz olan coğrafi işaretler yer alır. Coğrafi işaret, yalnızca ürünlerin niteliklerini korumakla kalmayıp aynı zamanda onları üreten toplulukların kültürel mirasını ve geçim kaynaklarını da koruyarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlar.

Image

Mars’ta Devasa Bir Yanardağ Keşfedildi

Mars’ın en dikkat çekici bölgelerinden birinde, göz önünde olmasına rağmen bugüne kadar varlığını gizlemeyi başarmış bir volkan keşfedildi. Yanardağın çevresindeki volkanik birikintilerin altında gömülü¨ buzul katmanları olduğu da tahmin ediliyor.

Image

Temiz Uzay İçin İlk Somut Adım: Dünyanın İlk Uzay çöpü İnceleme Aracı Fırlatıldı

İnternetten navigasyon sistemlerine, televizyon yayınlarından yer gözlemine Dünya’nın etrafındaki yörüngede hareket eden uydularının sağladığı kolaylıklardan günlük hayatımızda her geçen gün daha fazla yararlanıyoruz. Ancak yörüngedeki uzay araçlarının sayısının artması, insanlık olarak başa çıkmamız gereken yeni bir soruna neden oldu: uzay çöpleri

Türkiye’nin nesiller büyüten en köklü popüler bilim dergisi TüBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin arşivine son 4 sayı hariç ücretsiz erişebilirsiniz.

© 2024 TüBİTAK