HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesi Euratex İstanbul Kongresi ve 12. İstanbul Moda Konferansına Katıldı
4 Ekim 2019, Cuma
Uşak Üniversitesi Euratex İstanbul Kongresi ve 12. İstanbul Moda Konferansına Katıldı

Türk hazır giyim ve tekstil endüstrisi, küresel ölçekteki iki etkinliği tek çatı altında İstanbul’da buluşturdu.  Avrupa Giyim ve Tekstil Konfederasyonu (EURATEX) İstanbul Kongresi ile 12. İstanbul Moda Konferansı eş zamanlı olarak İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) ev sahipliğinde 2-3 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Rektör Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Emre Vadi Balcı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Saniye Çiğdem Koçak, EURATEX İstanbul Kongresi ve 12. İstanbul Moda Konferansına katılarak Uşak Üniversitesi Deri, Tekstil,  Seramik (DTS) Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi ile ilgili tanıtım ve temaslarda bulundu.

Rektör Savaş: “DTS Tasarım Merkezimiz için Önemli Bağlantılar Kurduk”

Prof. Dr. Savaş, EURATEX Kongresi ve İstanbul Moda Konferansı’nda küresel moda endüstrisinin geleceği, sürdürülebilir ekonomi ile yeni trendlerin mercek altına alındığını belirtti. Avrupa tekstil ve hazır giyim sektörünün uzun vadeli büyümesi için bölgesel işbirliğinin temel rolünün tartışıldığı EURATEX kongrelerinde her yıl Avrupa’daki girişimciler ve yerel yetkililerin bir araya geldiğini söyleyen Savaş, “İstanbul Moda Konferansında da hazır giyim ve tekstil sektörünün bütün halkaları (Tedarik, İmalat, İhracat, İthalat, Ekonomi, Moda Tasarım, Marka, Perakende, Lojistik) bir araya geliyor. Hem EURATEX hem de İstanbul Moda Konferansının bir arada gerçekleşmiş olması önemli sektörel aktörlerle karşılaşmamıza fırsat sağladı.” dedi.

İki gün süren etkinlik boyunca, “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması” çalışmaları kapsamında faaliyet gösteren, Türkiye’de ilk ve tek olan DTS Tasarım Merkezi için önemli bağlantılar kurduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Savaş şunları aktardı: “Ülkemizdeki önemli ihracat sektörlerinde (deri, tekstil ve seramik) ihtisaslaşan merkezimiz, dünyanın önde gelen firmalarının ihtiyaçlarına cevap verir hale gelmeye başladı. EURATEX İstanbul’da DTS Tasarım Merkezimizin tanıtımını gerçekleştirdik. Konferansın ikinci günü B2B (firmadan firmaya) görüşmelerine ayrılmıştı. Türkiye’den yıllık yaklaşık 5 milyar dolarlık tedarik yapan 50 alım firmasının temsilcileri ve ihracatçı firma temsilcileri ile bir araya geldik. Firmalara DTS Tasarım Merkezini anlattık. Karşılıklı fikir alış verişi gerçekleştirdik. DTS Tasarım Merkezi ile ilgili işbirliği fırsatları yaratarak sektörde karşılaşılan sorunlara ortak çözümler bulacağımız projeleri konuşma fırsatı bulduk.”

Sektör Birlikleri Öğrencilere Burs ve İş İmkanı Sağlıyor

Türkiye'de tekstil sektörü ile ilgili birlik ve derneklerin kaliteli istihdam için üniversitelerle el ele verdiğine dikkat çeken Rektör Savaş, “EURATEX İstanbul’da, gençlerimizi sektöre  kazandırmaya yönelik çalışmaların içerisinde yer alan sektör birlikleriyle karşılıklı fikir alış verişi gerçekleştirdik. Özellikle Tekstil Mühendisliği bölümünü tercih eden öğrencilere burs ve iş imkanı sağlıyorlar. Bu destek sayesinde üniversitemizde Tekstil Mühendisliğine yerleşen öğrenci sayısında artış söz konusu olmaya başladı.” şeklinde konuştu.

Gültepe, “Dünyanın Üçüncü Büyük Tedarikçisi Olmak İstiyoruz”

Bu yıl ‘Better Together’/‘Birlikte Daha İyi’ teması ile düzenlenen İstanbul Moda Konferansı’nın açılışında konuşan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin yaklaşık 18 milyar dolarlık ihracatı ile dünyanın 6’ıncı büyük hazır giyim tedarikçisi olduğunu hatırlattı. Türk hazır giyim endüstrisinin küresel bir oyuncu olduğunun altını çizen Gültepe, “Mütevazı olamayacağım, üretimde marka; hızlı modada lider ülkeyiz. 3 haftada sipariş teslim edebiliyoruz. Daha da önemlisi küresel ölçekte en az 5 marka çıkarmak istiyoruz. Bu noktaya tüm paydaşların dayanışması ve ‘ortak akıl’ ile geldik. Katma değerli, markalı üretim ile küresel rekabette 3 büyük oyuncudan biri olmayı hedefliyoruz. Kamu otoritesinin desteği arkamızda. Önümüzdeki süreçte oyunun kuralını Endüstri 4.0 ve sürdürülebilirlik belirleyecek. Kurumsal sosyal sorumluluk; sürdürülebilirlik konusunda güçlü bir alt yapımız var. Özel sektör ve kamu otoritesi olarak aynı hedefe kilitlenmiş durumdayız.” dedi.

Sürdürülebilirlik ve Teknik Tekstil, Sektörünün Geleceğini Belirleyecek

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz konuşmasında, tekstil endüstrisinin önemli bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğini söyledi. Öksüz, sürdürülebilirlik ve teknik tekstilin, sektörün geleceği belirleyecek iki önemli başlık olarak önlerinde durduğunu söyleyerek, “Bizim de yakından takip ettiğimiz “sürdürülebilirlik” hem kaynakların verimli kullanılması hem de ticaretin ana argümanları arasında ilk sıralara çıkması açından önem taşıyor. Bu süreçte EURATEX İstanbul Kongresi ve İstanbul Moda Konferansı’ndan edineceğimiz bilgiler sektörümüze ışık tutacak, geleceğimizi aydınlatacak.” şeklinde konuştu.

Karasu, “Küresel Ölçekte Markalar Çıkarmaya En Hazır Ülkeyiz”

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu ise bu yıl 12’incisi düzenlenen İstanbul Moda Konferans’ını “Collabration”, “Beter Together” (İşbirliği ve Birlikte daha iyiyiz) teması ile düzenlediklerini söyledi. Temaya uygun olarak İstanbul Moda Konferansı’nın sektörün önde gelen 4 önemli birliği ve STK’sının yanı sıra Avrupa Giyim ve Tekstil Konfederasyonu  (EURATEX) ile işbirliği yaptığının altını çizdi.

Alberto Paccanelli, “Türk Hazır Giyim Endüstrisi ile İşbirliği Yapmaktan Büyük Bir Gurur Duyuyoruz”

EURATEX Yönetim Kurulu Başkanı Alberto Paccanelli, İstanbul’da olmaktan ve Türk hazır giyim endüstrisi ile işbirliği yapmaktan büyük bir gurur duyduğunu söyledi. Türkiye’nin tekstil ve hazır giyimde AB’nin üçüncü büyük tedarikçisi olduğunu belirten Paccanelli, iki taraf arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin son 10 yıldır büyüdüğünü ifade ederek, ekonomilerinin gelişimi için AB ve Türkiye arasında güçlü bir ortaklığın çok önemli olduğunu aktardı.

Açılışın ardından konferansın “Ticaret ve Sanayi Oturumu”na katılan konuşmacılar Türkiye ve Dünya ticaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konferans ikinci günü B2B (firmadan firmaya) görüşmeleriyle sona erdi.