HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık Etkinlikleri
2 Aralık 2022, Cuma
Uşak Üniversitesinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık Etkinlikleri

Uşak Üniversitesi Engelsiz Birim Koordinatörlüğü ev sahipliğinde Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık etkinlikleri gerçekleştirildi.

Uşak Üniversitesi Engelsiz Birim Koordinatörlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Uşak Engelli Dernekleri, Uşak İl Müftülüğü Engelli Koordinatörlüğü, Uşak Üniversitesi Özel Eğitim Topluluğu ve Vala Gedik Özel Eğitim Meslek Okulu işbirliğiyle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık etkinliği 1 Aralık tarihinde gerçekleştirildi. Etkinliğe Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Rektör Vekili Kenan Taş, Uşak İl Emniyet Müdürü Mesut Gezer, Uşak İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Fahri Semiz, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Ekrem Bora, Uşak İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Akdağ, Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Ceylan, il protokol üyeleri, engelli dernekleri üyeleri, halk, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Tören öncesi Uşak Valisi Dr. Turan Ergün ve beraberindekiler etkinliğe destek veren kurum ve kuruluşların açtıkları standları gezerek çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Uşak Üniversitesi Engelsiz Birim Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Şule Güçyeter, erişilebilirliğin engelliler için önemini vurguladı. Dr. Güçyeter, Uşak Üniversitesi olarak yaptıkları erişilebilirlik çalışmalarını anlatarak “Bu kapsamda yaptığımız çalışmalarla hem YÖK Engelsiz Bayrak ödüllerine hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Kuruluna başvurularda bulunduk. Bu başvurularımız neticesinde güzel haberler aldık. Üniversitemiz 2019 yılından bu yana YÖK’ten toplam 19 bayrak aldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Kurulunun yaptığı denetlemeler neticesinde 5 binamız da erişilebilirlik belgesi almaya hak kazandı” dedi.

“Engelsiz erişim ve engelsiz eğitim”

“Engelli bireylerin lisans, önlisans ya da uzaktan eğitimde karşılaşacakları güçlükleri yenebilmeleri için üniversitemizdeki bütün mekânları erişilebilir yapmayı hedef edindik” diyen Uşak Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kenan Taş, “Uşak Üniversitesi olarak engelli öğrencilerimizin eğitim öğretim hayatlarını kolaylaştırmak, sorunlarına kalıcı çözümler bulmak için ‘Engelsiz erişim ve engelsiz eğitim’ sloganı altında çalışmalar yapıyoruz. Bu alanda çalışmalarımız ara vermeden devam ediyor” şeklinde konuştu.

Vali Dr. Turan Ergün etkinlikte yaptığı konuşmada son yıllarda hem dünyada hem ülkemizde engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak ve yaşam kalitelerini yükseltmek için sağlanan imkânlara ve toplumsal bilince dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Devletimiz engelli vatandaşlarımızın engellerini ortadan kaldırmak ve toplumun eşit bir bireyi olarak hayatlarına devam edebilmelerini sağlamak için fiziki anlamda ve mevzuat anlamında çok ciddi çalışmalar içine girmiştir. Devletimizin gerçekleştirdiği eğitim, sağlık, kültür, rehabilitasyon hizmetleri ve sağladığı özel istihdam imkanlarıyla da engelli bireylerimizin yaşam kalitesi her geçen gün artıyor. Tüm toplumun farkındalığı arttıracak faaliyetlerle kalplerdeki ve zihinlerdeki engellerin yıkılacağına inanıyorum.”

Uşak ilinde engelliler için birçok çalışma yapıldığını vurgulayan Dr. Ergün, dini mekânların da engellilerin ulaşabileceği hale getirildiğini söyledi. Vali Ergün, camilerde işitme engelliler için Kur'an-ı Kerim eğitimi, görme engelliler için Braille alfabesi ile Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler eğitimi ve işaret diliyle cuma vaazı verildiğini sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından USDEM tarafından müzik dinleti gerçekleştirildi. Özel Eğitim Bölümü İşitme Engelliler Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Ayşe Killi yönetiminde Özel Eğitim Bölümü 2’ncı sınıf öğrencileri de işaret diliyle hazırladıkları müzik dinletisini izleyicilerin beğenisine sundular. Ayrıca Uşak Bir Eylül İlkokulu 2’nci sınıf öğrencisi Ela Doğan da bir şarkı seslendirdi.

Müzik dinletisinin ardından Engelsiz Birim Koordinatörlüğü Akademik Personeli ve Özel Eğitim Bölümü Araştırma Görevlisi Elif San, Engelsiz Birim Koordinatörlüğü Öğrenci Temsilcisi Beyza Aygören ve Senato Engelli Öğrenci Temsilcisi Ali Oruç Yılmaz moderatörlüğünde ‘Engelsiz Yaşam’ adlı paneli gerçekleştirildi. Panelde, Uşak Sakatlar Dernek Başkanı Salih Küçük, Özel Sporcular Spor Federasyonu As Başkanı /TFF Engelliler Koordinasyon Kurulu Üyesi ve Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nalan R. Ayvazoğlu ve Özel Eğitim Bölümü Öğrencisi Beytullah Özçelik soruları cevapladı.

Panelin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Kurulunun yaptığı değerlendirme sonucunda; Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Teknik ve Sosyal Bilimler MYO, Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Uşak İskender Pala İl Halk Kütüphanesi’ne; Uşak Valisi Dr. Turan Ergün ve Uşak Üniversitesi Rektör Vekili Kenan Taş tarafından erişilebilirlik belgesi verildi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık programına katkısı olan kurumlara, STK’lara ve destek olan kişilere teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından etkinlik sona erdi.

Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezindeki etkinlikler öncesi Uşak İl Müftülüğü Engelli Koordinatörlüğü tarafından ve Uşak Üniversitesi Engelsiz Birim Koordinatörlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Uşak Engelli Dernekleri, Özel Eğitim Topluluğu ve  Vala Gedik Özel Eğitim Meslek Okulu işbirliğiyle üniversite yerleşkesi içinde bulunan Hz. Fatıma Camisinde ‘Engelsiz Cami-Engelsiz İbadet’ çalışmaları kapsamında ‘Engellilik: Cennete Kavuşturan İmtihan’ adlı sunum ve ikram programı gerçekleştirildi.