HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesinden Kovid-19 ile Mücadele Projesi
5 Mayıs 2021, Çarşamba
Uşak Üniversitesinden Kovid-19 ile Mücadele Projesi

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, TÜBİTAK Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) bursiyeri Nesibe Özge Toy’u makamında ağırladı. TÜBİTAK STAR Programı Kovid-19 Araştırma Projeleri Çağrısı kapsamında, yürütücülüğünü Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Şahinler’in yaptığı ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalında doktora öğrencisi olan Nesibe Özge Toy, yürüttükleri projeyle ilgili Prof. Dr.Ekrem Savaş’a bilgi verdi.

Virüse Karşı Koruyucu Önlem                                               

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen pandemik bir hastalık olan Kovid-19’un hızlı bir şekilde yaygınlık gösterdiğini söyleyen Toy,  “Bu virüsün etkinliğini azaltmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz araştırma projemiz, daha önce yapılan çalışmalarla kanıtlanan Sars-Cov, HIV, Influenza virüslerine karşı propolisin engelleyici özelliğine dayandırılarak yapıldı. Apiterapide yaygın olarak kullanılan propolis, insanlarda karşılaşılan rahatsızlıklarda solum yolu enfeksiyonları, diş ve diş eti rahatsızlıkları, deri rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa karşı uygulanmasında olumlu sonuçlar vermesine bağlı olarak projede tercih edildi. Antiviral, antimikrobiyel ve antifungal etkileri kanıtlanmış doğal bir ürün olan propolisin ıslak mendilde kullanımının, hem virüslere hem mikroplara hem de cildi besleyici özelliği ile koruyuculuk sağlayacağı öngörüldü. Sağlık çalışanlarının da rahatlıkla yanlarında taşıyabileceği bu ürün sayesinde, viral enfeksiyonlara karşı korunma sağlayacağı düşünülerek tasarlandı. Propolisli kolonyamız da, normal kolonyaların deride oluşturduğu yangıları propolisin etkisi ile azaltabilmektedir. Elde edilen ürünler ile ellerimizde, eşyalarımızın üzerinde, dokunulan tüm yüzeylerde belli süre etkin kalabilen virüse karşı koruma sağlanacak, temas yolu ile bulaşmanın önüne geçilebilecektir. Virüse karşı koruyucu önlem alınabilecek ve toplumda yayılmasının önüne geçilebilecektir.”şeklinde konuştu. Proje kapsamında; propolisli maske, propolisli kolonya ve propolisli ıslak mendil üretildiğini belirten Özge Toy, “Projemiz, Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından desteklendi. Maskelerimizin dikimini ve kolonyanın üretim aşamalarını, Müdürlüğe bağlı meslek liselerinde gerçekleştirdik.”dedi.

Bu önemli projede bursiyer olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Nesibe Özge Toy, “Nuray Hocamın yürütücülüğünde gerçekleşen projeye doktora öğrencisi olarak katılarak, Kovid-19’a karşı “Ben de Varım” dedim. Başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş ve hocam Prof. Dr. Nuray Şahinler olmak üzere, projemize destek veren Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ayrıca destek olan herkese teşekkür ederim.”dedi.

Uşak Üniversitesinden; Kovid-19’a Karşı Propolisli Maske, Kolonya ve Islak Mendil

Nesibe Özge Toy’u tebrik eden Rektör Savaş, öğrencilerimizin başarılı çalışmalarından mutluluk duyduklarını ifade etti. Yapılan araştırma sonucunda Kovid-19’a karşı koruyucu olarak arı ürünü olan propolis kullanılarak, üç ürün ortaya çıkarıldığını belirten Savaş, “Bu ürünler propolisli-zeytinyağlı ıslak mendil, propolisli kolonya, propolisli maske olarak isimlendirilmiştir. Tüm dünyanın etkilendiği zorlu pandemi sürecinde, Uşak Üniversitesi olarak Kovid-19 ile mücadele kapsamında yapılan ve desteklenen projelerin içinde yer almaktan gurur duyuyoruz.”şeklinde konuştu. Prof. Dr. Savaş, başta Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Nuray Şahinler ve Nesibe Özge Toy olmak üzere, projeye destek olan Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür etti. TÜBİTAK’ın Kovid-19’un teşhis ve tedavisine yönelik projelerde görev alacak araştırmacılara teşvik ve destek amacıyla başlattığı Stajyer Araştırmacı Burs Programının önemli olduğunu belirten Rektör Savaş, tüm araştırmaların ve projelerin başarılı olmasının en büyük arzuları olduğunu sözlerine ekledi.