HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesi Ünlü Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol’u Ağırladı
31 Mart 2021, Çarşamba
Uşak Üniversitesi Ünlü Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol’u Ağırladı

Ünlü Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol, Teknoloji, İnavosyon ve Tasarımın Önemini Anlattı

Deri, Tekstil, Seramik (DTS) Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, ünlü moda tasarımcısı Arzu Kaprol’un konuk olduğu “Tekstil Sektöründe ve Tasarım Dünyasında Derinin Önemi” konulu çevrimiçi söyleşi gerçekleştirildi.

Uşak Üniversitesi YouTube kanalından canlı yayınlanan etkinlikte Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş katılımlarından dolayı Arzu Kaprol’a teşekkür ederek, üniversite olarak kendilerini pandemi sonrası yüz yüze Uşak’ta ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını belirtti. 

Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Saniye Çiğdem Koçak’ın yaptığı söyleşide, Arzu Kaprol kariyerindeki mihenk taşlarına, sektörün değişen dinamiklerine,  tasarım ve teknoloji işbirliğinin önemine, sürdürülebilir bir dünya için moda tasarımında yapılabilecek çalışmalara, geri dönüşümden elde edilecek moda malzemelerine ve içinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisi sürecinin tasarımdaki etkisine dair görüşlerini aktardı.

Kaprol: “Tasarımda geleceğe inanıyorum.”

Türkiye’nin ilk dijital hologramlı defilesini gerçekleştiren, akıllı ceket tasarımını yapan ve Bilişim Vadisi Giyilebilir Teknolojiler Koordinatörü olan Arzu Kaprol, tasarım ve teknoloji birlikteliğinin önemine değindiği konuşmasında, “Tasarımda geleceğe inanıyorum. Bugünden daha iyi yarınlara teknoloji-tasarım işbirliği ile varılacağına  inanıyorum. Geleceğe dair tasarımın görev olduğunu düşünüyorum. Tasarımı yaparken fayda prensibiyle çalışıyorum. Tutku ve adanmışlık temelinde kişisel, ekonomik, estetik, fonksiyonel, toplumsal, bölgesel vb. faydaları ele alıyorum.” dedi.

Multi-disipliner anlayış moda tasarımını zenginleştirir

Teknolojinin sunduğu tüm imkanlarla, daha sürdürülebilir bir dünya için multi-disipliner bir anlayışla geleceğin modasını tasarlamaya çalıştığını belirten Kaprol, multi-disipliner anlayışın moda tasarımı zenginleştirdiğini ifade etti. Moda tasarımlarında, muhakkak sürdürülebilen tasarım zincirlerinin oluşturulması gerektiğini düşündüğünü aktaran Kaprol, “Sürdürülebilirlilik prensibi gereği örneğin deri konusunda yeni anlayışlar söz konusu. Geri dönüşümden elde edilecek malzemelerle ya da nano teknoloji kullanarak, deri gibi sağlam, uzun ömürlü ve sağlıklı malzemeler yapabiliriz. Deri sektörünü geliştirebilir ve dönüştürebiliriz.” şeklinde konuştu.

Söyleşide ayrıca Uşak Üniversitesi Deri, Tekstil, Seramik (DTS) Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şefik Baran Tarhan merkezin çalışmalarından bahsederek, kamu kurumlarının kıyafetlerini tasarladıklarını anlattı. 112 Acil Servis çalışanlarının kıyafetlerinin tasarımının ve teknik şartnamesinin Uşak Üniversitesi tarafından yapıldığını aktaran Tarhan, özellikle teknik şartnamede kumaşlarda geri dönüşüm ipliği kullanılmasını şart koştuklarını çünkü Uşak’ın geri dönüşüm ipliğinin yüzde 80’nini ürettiğine dikkat çekerek, Sıfır Atık projesine ve bölgesel kalkınmaya destek olduklarını söyledi. Arzu Kaprol, DTS Tasarım Merkezinin çalışmalarından etkilendiğini belirterek, konuyla ilgili her türlü desteği vermeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Söyleşi soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.