HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesinde 24 Kasım Öğretmenler Günü Paneli
26 Kasım 2020, Perşembe
Uşak Üniversitesinde 24 Kasım Öğretmenler Günü Paneli

Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı tarafından 24 Kasım Öğretmenler günü etkinlikleri kapsamında “Öğretmenler Günü” adlı panel çevrimiçi gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akif Helvacı’nın yaptığı panelde, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ‘Öğretmenlik Mesleğinin Önemi’ ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnayet Pehlivan Aydın ‘Öğretmenlik Mesleği ve Rol Model Olarak Öğretmen’ başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi. Panele Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altınay, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Şehit Edilen Öğretmenler Anıldı

Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akif Helvacı panelin açılış konuşmasında, başta Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş olmak üzere panele katılan herkese teşekkür ederek, 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutladı. Ulu önder Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım 1981 yılından itibaren Öğretmenler Günü olarak kutlandığını aktaran Prof. Dr. Helvacı, “Peygamberimizin de ifade ettiği gibi, “Kula vefası olmayanın Hakka da vefası olmaz” sözü gereği öğretmenlerimize yeterli olmasa da, vefamızı her yıl bu tür etkinliklerle göstermeye çalışıyoruz. Bu anlamlı günde öncelikli olarak ülkemizin geleceğini inşa etmek için gittikleri görev yerlerinde hunharca şehit edilen öğretmenlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları Şad, mekânları cennet olsun. Bu önemli gün vesilesiyle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştireceksiniz." ülküsüyle büyük bir özveri ve fedakârlıklarla binlerce öğrenci yetiştirmiş, kendini mesleğine adayan aziz öğretmenlerimizin öğretmenler gününü en kalbi duygularla kutluyor, ebediyete intikal eden başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, değerli öğretmenlerimizi de rahmet ve minnetle anıyoruz. Bu çerçevede, öğretmenleri de yetiştiren eğitim fakültelerinin çok kıymetli öğretim üyelerinin/elemanlarının da öğretmenler gününü kutluyor saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” şeklinde konuştu.

Rektör Savaş: “Öğretmenler Gönül Eridir”

Açılış konuşmasında 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlayan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Öğretmenlik mesleğini, öğretmenin toplumdaki yerini ve önemini belirtmek, saygınlığını artırmak, öğretmenler arasında sevgi, saygı ve dayanışma bağlarını kuvvetlendirmek, mesleğini icra ederken çeşitli saldırılara maruz kalarak şehit düşmüş ve dünyadan ahirete göçmüş öğretmenlerimizi rahmet ve saygı ile anmak düşüncesiyle, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün millet mektepleri başöğretmenliğini kabul ettiği 24 Kasım günü, 1981 yılından bu yana Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Bugün tüm öğretmenlerimizin hizmetlerine karşılık, saygı ve sevgi ile anıldığı, öğretmen ve öğretmenlik mesleği ile ilgili farkındalığın oluştuğunu güzel bir gündür. Bugün, toplumun geleceğinin harcını yoğuran, gençlerine şekil veren, her çeşit meslek erbâbının yetişmesine öncülük yapan, eriyen ve etrafını aydınlatan bir mum gibi, bütün bunları yaparken de hep kendinden bir şeyler veren öğretmenlerimizi hatırlayacağımız bir gündür. Öğretmen, insanların kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlayan, yaşamları boyunca kendilerine gerekebilecek bilgileri kazanmalarına yardımcı olan ve topluma arkasını dönmeden toplumun sürekli önünden giden bir gönül eridir. Mademki gönül eridir, öyleyse karşısına çıkabilecek zorluklar kendisini yıldırmayacaktır, yıldırmamalıdır. İşte gerçek öğretmen zorluklarla başa çıkabilen gerçek bir insandır. Öğretmen, öğrencilerine ve bütün topluma aydınlanmada liderlik yapma misyonunun sahibidir. Bu nedenle sürekli kendini geliştirmeli, yenilikleri yakından takip etmeli, mesleğinin onurunu ve şerefini her zaman korumalıdır. Bizim her halimiz saygınlığımızı arttırmalıdır. Öğretmenlerimiz bu ülkede 83 milyon insanın hasretle beklediği birlik ve beraberliği çocuklarımıza aşılayan en güzel, en şerefli umutlarıdır. Öğretmenler gününüzü kutlar, sabır gerektiren bu zorlu ve onurlu yolda Allah’a emanet olun. Yüce Rabbimiz yar ve yardımcınız olsun.” dedi.

Aktekin: “Öğretmenlik Toplumuzda Kutsal ve Saygın Bir Meslektir”

Panelist Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin öğretmenlik mesleğinin öneminden bahsederek 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutladı. Prof. Dr. Aktekin, geleneksel kültürümüzde öğretmenliğin kutsal sayıldığına dikkat çekerek “Öğretmenlik toplumuzda kutsal ve saygın bir meslektir. Bu saygınlık öğretmenlere büyük bir sorumluluk yüklemektedir. Bilgi ve beceri boyutunda öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmek için öğretmenlerimizi de günümüz koşullarına göre eğitmeliyiz. Bu noktada Eğitim Fakültelerimize büyük görevler düşmektedir.” şeklinde konuştu.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnayet Pehlivan Aydın ise rol model olarak öğretmenliğin önemini anlatarak “Öğretmenlik mesleğinin etik değerleri ve rol model olma sorumluluğu var. Öğrencilerimiz öğretmenlerinden etkileniyor. Rol model olma etkisi, örnek alınacak davranışları öğrenciye geçirmektir. Öğretmenlerimiz davranış ve yaklaşımlarını rol model olma sorumluluğu ile şekillendirmelidir. Hangi meslek olursa olsun etiğin özünde tek bir ilke var; “öncelikle zarar vermeme” ilkesi. Bütün mesleklerde birinci görevimiz zarar vermemek. Ayrıca öğretmenin temel değeri, eğitim yolu ile insanı ve insanlığı yüceltmektir.” dedi.

Panel soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.