HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Coronavirus ve Moleküler Epidemiyolojisi Anlatıldı
12 Mart 2020, Perşembe
Coronavirus ve Moleküler Epidemiyolojisi Anlatıldı

Uşak Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından “Coronavirus ve Moleküler Epidemiyolojisi” konulu konferans düzenlendi.

Mustafa Kemal Paşa Amfisinde gerçekleşen konferansa, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Kemal Karacan, Müdür Yardımcısı Öğretim Üyesi Dr. Ayşen Melda Çolak, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansta Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Karagöz, coronavirus ve korunma yolları hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Karagöz, solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüs olan coronavirüsün, hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun ve gözlerine temasıyla, damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya göze götürülmesiyle bulaştığını belirtti.

En çok karşılaşılan belirtilerin ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Karagöz “Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir. Yeni coronavirüsün kuluçka süresi 2 ila 14 gündür. Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır. Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır. El hijyenine önem verilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içerikli el antiseptiği kullanılmalıdır. Sınıflar ve iş yerleri başta olmak üzere kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır. Tabak, bardak, havlu gibi eşyalar ayrılmalı ve ortak kullanılmamalıdır.”dedi.

“Yeni Coronavirüsü Tespit Edebilmek İçin Gerekli Olan Moleküler Testler Ülkemizde Mevcut”

Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gelişmesi durumunda hemen tıbbi maske takıp, en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Karagöz “Son 14 gün içerisinde enfeksiyon görülen ülkelerin birinden gelinmişse  cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Yeni coronavirüsü tespit edebilmek için gerekli olan moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Coronavirus, moleküler kelepçe denilen yöntemle çok hızlı bir şekilde mutasyona uğramaktadır. Elde edilen veriler doğrultusunda, ileri yaştakiler ve kronik hastalığı olanlarda enfeksiyonun ağır seyretme riski yüksektir. Halen hastalığa ait özel bilinen bir tedavi yöntemi yoktur. Hastaların genel durumuna göre gerekli destekleyici tedavi uygulanmaktadır. Yeni coronavirüs için geliştirilmiş bir aşı henüz bulunmamaktadır. Fakat aşı geliştirme çalışmaları ve tedaviye yönelik çalışmalar devam etmektedir.”şeklinde konuştu.

Soru-cevabın ardından konferans, Müdür Yardımcısı Öğretim Üyesi Dr. Melda Çolak’ın Doç. Dr. Alper Karagöz’e üniversite adına teşekkür belgesi vermesi ile son buldu.