HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / “Türkmenistan- Tarafsızlığın Ülkesi” Etkinliği Gerçekleşti
26 Şubat 2020, Çarşamba
“Türkmenistan- Tarafsızlığın Ülkesi” Etkinliği Gerçekleşti

Uşak Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından, Türkmenistan’da 2020 yılının “Türkmenistan- Tarafsızlığın Ülkesi” yılı ilan edilmesi ve Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlığının 25. Yıldönümü olması dolayısıyla etkinlik gerçekleştirildi.


Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İsankuli Amanlıyev, Türkmenistan İstanbul Başkonsolosu Myratgeldi Seyidmammedov, Uşak Üniversitesi TÖMER Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Salih Gülerer, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinlikte konuşan Türkmenistan İstanbul Başkonsolosu Myratgeldi Seyidmammedov Türkmenistan'ın bağımsızlık sürecinden bahsederek, Türkmenistan’ın barışçıl politikalar ve tarafsızlık ilkesiyle hareket eden bir devlet anlayışına sahip olduğunu belirtti.

Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İsankuli Amanlıyev ise konuşmasında uluslararası düzeyde 12 Aralık 1995 yılında Birleşmiş Milletler (BM) kararıyla Türkmenistan'ın daimi tarafsız ülke statüsüne kavuştuğunu ifade etti. Dünya üzerinde üye oldukları teşkilatlar ve Türkmenistan'ın tarihi ile ilgili bilgiler veren Amanlıyev, Türkmenistan'ın tarafsızlığının 25. yıl dönümünü kutladıklarını aktararak "Türkmenistan'ın tarafsızlığından bahsederken o dönemde Birleşmiş Milletler üyesi olan 185 ülkenin tamamının bu statüyü, ülkemizin bu uluslararası hukuk derecesini desteklemiş olduğunu belirtmemiz lazım. Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsü gerek ulusal ve bölgesel boyutlarda gerekse evrensel düzeyde çalışır durumda pratik açıdan çok girişimlerin sağlanmış olduğunu gösterdi. Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsünden bahsederken bunun üç boyutunu belirtmemiz lazım. Bunlardan birincisi barış, ikincisi güvenlik, üçüncüsü ise sürdürülebilir gelişme kalkınma hususlarıdır. Bu konularda da ülkemiz gerekli çalışmaları yapmaktadır" diye konuştu.

Farklı Coğrafyalarda Aynı Kökler

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş yaptığı konuşmada farklı coğrafyalarda aynı kökten gelmenin ve Türk olmanın haklı gururunu yaşadığını belirterek Büyükelçi Amanlıyev ve Başkonsolos Seyidmammedov teşriflerinden dolayı teşekkürlerini sundu. Üniversitedeki uluslararası öğrencilerin üçte birinin Türkmen olduğunu, her türlü sıkıntı ve problemde öğrencilerinin yanında olduğunu ifade eden Rektör Savaş, öğrencilere başarılar diledi.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Savaş, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İsankuli Amanlıyev ve Türkmenistan İstanbul Başkonsolosu Myratgeldi Seyidmammedov’a plaket takdim etti.

Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İsankuli Amanlıyev, Rektör Savaş'a, TÖMER Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Salih Gülerer'e ve TÖMER'de görevli Öğr. Gör. İbrahim Kubilay Şimşek'e plaket verdi.

Etkinlik Türkmenistanlı öğrencilerin, ülkelerine özgü kıyafetleri, şiirleri, müzikleri ve danslarını tanıtmasıyla sona erdi.