HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleşti
15 Ekim 2018, Pazartesi
2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleşti

Uşak Üniversitesi 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni 15 Ekim tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış töreni öncesi Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, TBMM Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa Şentop’u makamında ağırlayarak üniversitemiz hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Mustafa Şentop ziyaret sonunda üniversitemiz şeref defterini imzaladı.

Makam ziyaretinin ardından Üniversitemiz Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen açılış törenine, TBMM Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, TBMM Divan Üyesi Kütahya AK Parti Milletvekili İshak Gazel, Uşak Valisi Salim Demir ve eşi Nezahat Demir, Uşak Milletvekilleri Av. Mehmet Altay, Opr. Dr. İsmail Güneş ile Özkan Yalım, Belediye Başkanı Nurullah Cahan, Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Bünyami Korkmaz, İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder, İl Jandarma Komutanı Yalçın Baysal, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar, protokol üyeleri, davetliler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Uşak Üniversitesi 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından, üniversite tanıtım filminin gösterimiyle başladı. Tanıtım filminin ardından müzik dinletisi gerçekleştirildi.

 Kendiniz için, aileniz için bu millet için bir hedefiniz ve idealiniz olsun.

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş törende yaptığı açış konuşmasında tüm öğrencilerin ve personelin 2018-2019 eğitim öğretim yılını kutladı. Öğrencilere hitap eden Prof. Dr. Savaş, “Yerli ve yabancı binlerce öğrencisi, alanında yetkin akademisyenleri, araştıran, üreten, teşvik eden yapısıyla Uşak Üniversitesi ülkemizin önemli yükseköğretim merkezlerinden biridir. Ayrıca bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması projesi kapsamında Türkiye’deki 5 pilot üniversiteden biri olan Üniversitemiz deri, tekstil ve seramik alanında 2016 yılında pilot üniversite olarak seçilmiştir. Dinamik yapısıyla öğrenci odaklı, kaliteli yükseköğretim hizmeti sunma azmini taşıyan genç bir üniversiteyi seçtiniz. Sizleri tebrik ediyorum. Üniversite öğreniminizi zamanında tamamlayabilmeniz için öncelikle dersleri ve uygulamaları, devamında hocalarınızla olan iletişim sorumluğunuzu unutmayın. Mezun olduğunuzda tercih edeceğiniz kariyer seçeneklerinizde ihtiyaç duyacağınız donanımı üniversitemizde kazanacaksınız. Size sunulan imkânları etkin ve verimli bir şekilde değerlendirdiğinizde, ulusal ve uluslararası başarılar elde edeceğinize inancım tamdır. Dünya çok hızlı değişiyor. Sadece eğitim, öğretim yöntem ve teknolojileri değişmiyor, düşünme biçimleri de bu hızlı değişimin içinde yerini alıyor. Son derece rekabetçi bu yeni yüzyılda, kendinize yer edinmenizin en önemli koşulları çok çalışmak, hayata farklı açılardan bakabilme yetisini kazanmak ve en az bir yabancı dil bilmek zorunda olmanızdır. Sizlere Rektörünüz olarak hayal kurmanızı, icat çıkarmanızı, insanlık için güzel ve faydalı adımlar atmanızı tavsiye ediyorum. Başta Facebbook’u kuran Mark Zuckerberg olmak üzere Yahoo, Hotmail ve diğer sosyal paylaşım sitelerini kuran gençlerin sizin yaşınızda olduğunu hiç aklınızdan çıkarmayınız. Kendiniz için, aileniz için bu millet için bir hedefiniz ve idealiniz olsun lütfen. Şunu unutmayın, yaşam ne kadar kötü gözükürse gözüksün, her zaman yapabileceğiniz ve mutlaka başarabileceğiniz bir şeyler vardır. Düne kadar iletişim teknolojileri, bilişimdeki gelişmeler konuşulmaktaydı, bugün yapay zekâ, endüstri 4.0 gibi yeni kavramlar konuşulmakta ve gelecek bu kavramlar üzerinde kurgulanmaktadır. Sizde sürekli değişen bu zeminde kariyer sahibi olmak istiyorsanız, bu gelişime ayak uydurmak zorundasınız. İnsanlığın geleceğini tasarlama ve karara bağlama süreçlerinin nasıl belirlendiği, günümüz dünyasının mevcut durumu ve muhtemel geleceğinin neye işaret ettiği, olayların ve gelişmelerin arkasında ve altında yatan anlamların neler olduğu konularında da, küresel bakış sahip olmalısınız. Karar alma ve uygulama süreçlerinde yer almayı hedeflemelisiniz. Küresel gelişmeler, hayatınız, tutumlarınız, ahlakınız, değerleriniz, tercihleriniz, öncelikleriniz, talep ve beklentileriniz üzerinde eşi benzeri görülmemiş etki ve baskı oluşturmaktadır. Bu nedenle, her iki konunun dinamiklerini izlemeli, yönünü değiştirecek bilgi ve beceriye sahip olmalısınız.” dedi.

 

Üniversiteler evrensel bilgi birikimini gelecek nesillere aktarma misyonunu taşımakta

Üniversitelerin sadece bilgi aktarmakla yetinmediklerini, aynı zamanda ahlak ve değer yargıları da oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ekrem Savaş, eğitim kurumlarının, evrensel bilgi birikimini gelecek nesillere aktarmanın yanı sıra bilgili, erdemli ve ahlaklı insanlar yetiştirmeyi, ait olduğu medeniyetin onurlu temsilcilerini ortaya çıkarmayı kendilerine misyon edindiklerini söyledi. Uşak Üniversitesi ailesinin bu tarihi sorumluluğun yükünü omuzlarında hissetmenin bilinciyle hareket ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Savaş, “Toplumsal hayatımızın, her alanının yapısını ve ilişkiler sistemini biçimlendiren en önemli unsur, doğru ve yararlı bilgidir. Özgün düşüncenin, araştırmanın, yenilikçi, girişimci anlayışın, asıl kaynağı; üniversitelerin kazandırdığı en önemli katma değer olan bilgi ve beceri, çıktısı da bilgili ve becerili insanlardır. Bu anlayış çerçevesinde üniversitemiz, öğrencilerimizi değişen küresel şartlara uyum sağlayabilecek bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatmaya, ülkemizin rekabet edebilir konum kazanmasına destek olmaya, toplumumuza yönelik hizmet ve faaliyetlerimizi etkin şekilde sürdürmeye özen göstermektedir. Üniversiteler küresel bilgi ve becerinin öğretildiği/öğrenildiği evrensel yükseköğretim kuruluşlarıdır. Üniversitelerin kendi geleneklerinin olması ve kendi değerlerini yansıtmaları kurumsal anlayışlarının bir gereğidir. Kendi gelenek ve kültürünü oluştururken "Aklın ve Bilimin Işığında Yeni Nesil Üniversite" sloganıyla yola çıkmış olan Uşak Üniversitesi, ilim, irfan, bilgiden yana, işini önemseyen, değişime açık, toplumun önünü açan, onun göremediğini gören ve kendi içinde kurumsal birlikteliğini gerçekleştirmiş olma özelliklerini de, ana ilke olarak edinmiştir. Kurumsallaşan, gelenekleri olan, ulusal ve uluslararası saygınlığa sahip üniversiteler dünyada hep saygı ile karşılanmış, nitelikli öğrenci ve öğretim üyelerini bünyelerine çekmeyi başarmışlardır. “İki günü birbirine eşit olan ziyandadır” düsturuna riayet ederek, Uşak Üniversitesi ailesi olarak bu ilkeler ışığında yürüyeceğimizden, dünyanın ortak mirası olan bilime katkı sağlayarak, bu uğurdaki çalışmalarımızı her geçen gün artıracağımızdan kimsenin endişesi olmasın.” şeklinde konuştu.

Deri, tekstil ve seramik alanlarının markalaşması önem arz etmekte

Uşak Üniversitesi’nin bulunduğu bölgeye kulak vererek,  toplumla buluşan ve hayata karışan bir üniversite olma yolunda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Toplumla buluşma ve toplumla güçlü bağlar kurma adına yapılan bütün çabaları desteklerken, akademisyenleri cesaretlendirmiş ve bölgeye katkı sunacak her çalışmaya öncelik verdik. Bu anlamda şehrimiz sanayisinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak bölümler açarak, araştırma merkezleri kurarak, Uşak’ta kaliteli bir yükseköğrenim sunma çabasındayız. Üniversitemiz; deri, tekstil ve seramik alanında bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması projesi kapsamında, bölgenin en önemli ticari ve sınai değerleri olan deri, tekstil ve seramik alanlarının gelişmesi, bu sektörlerde markalaşması için projeleriyle, eğitimleriyle, uygulama ve araştırma merkezleriyle çalışmalarını her geçen gün hızlandırmaktadır.” dedi.

Milli ve yerli üretimi arttırmayı hiç aklımızdan çıkarmamalıyız

Özellikle ülke olarak son günlerde geçtiğimiz zorlu süreçlerin, milli ve yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Savaş, “Milli ve yerli üretim için daha çok çalışarak, milli ve yerli bilimle destek vererek gerçekleşeceği hiç aklımızdan çıkarılmamalıdır. Bu bağlamda ekonomisi güçlü, bilim ve sanayi alanında dışa bağımlı olmayan,  kendi öz kaynaklarıyla üretim yapabilen bir devlet olma yolunda üniversitelerimize yani bizlere çok önemli görevler düşmektedir. Üniversitemizdeki tüm yol arkadaşlarımın bu şuurda olduğuna inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle 2018–2019 Eğitim-Öğretim Yılının hepimize sağlık, mutluluk ve başarı getirmesini diler, uzaktan ve yakından törenimize katılarak bizleri onurlandıran saygıdeğer konuklarımıza, üniversitemiz personeline, öğrencilerimize ve velilerimize, en içten saygı ve muhabbetlerimi sunuyor ve Hepinizi Allah’a emanet ediyorum.” dedi.

Törende ayrıca Vali Salim Demir, Uşak Milletvekilleri Av. Mehmet Altay, Opr. Dr. İsmail Güneş ile Özkan Yalım ve Belediye Başkanı Nurullah Cahan birer konuşma yaparak, Uşak Üniversitesi’nin 2018-2019 Akademik Yılını kutladılar.

Dünyanın yeniden kurulduğu bir dönemdeyiz ve Türkiye’nin bu dönemde öncü olma gücü var

TBMM Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Anayasalar ve Siyaset” adlı açılış dersini gerçekleştirerek, 2018-2019 Akademik Yılını tebrik etti. Prof. Dr. Şentop konuşmasında, Türkiye’nin yükseköğrenimdeki öğrenci sayısı bakımından Avrupa’da ikinci, toplam nüfusa oranla ise dünyada ilk 10 ülke arasında olduğunu söyledi. Prof. Dr. Mustafa Şentop Türkiye’nin, yükseköğrenimdeki sayısal gelişmenin yanı sıra alt yapı üzerinden bilimsel kaliteyi attıracak adımlar attığını ve bu yolda kararlılıkla ilerlediğini belirtti. Tarihsel zamanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Şentop, ‘‘Tarihteki değişim dönemleri çok yoğun ve çok etkili olayların yaşandığı dönemlerdir. İçinden geçtiğimiz 21. yüzyılın ilk çeyreği de böyle bir dönemdir. Dünyanın yeniden kurulduğu bir dönemdeyiz. 20. yüzyıl insanlığa dair başarılı bir yüzyıl değildi. 20. yüzyıldaki uluslararası düzen insanlığa barış getirmedi. İmkanları vardı ama bu imkanları adil kullanmadılar. 21. yüzyıl, 20. yüzyıldaki paradigmanın sona erdiği bir yüzyıldır. Dünyada uluslararası sistemin, siyasi, hukuki ve ekonomik düzenin yeniden oluşmaya çalıştığı bu dönemde, Türkiye’nin öncü olma gücü ve imkanı var. Türkiye dünyanın birçok bölgesinde itibarını artırıyor. Türkiye kurulacak uluslararası düzende yeni roller üstelenecek. 2023, 2053, 2071 hedeflerine ulaşmak için çok çalışmalıyız. Gençlerimiz çok çalışmalı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, "Dünya 5'ten büyük" derken bunu kast ediyor.’’ dedi.

Açış dersinin ardından Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, TBMM Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa Şentop’a üniversite plaketini takdim etti. Tören açılış resepsiyonun ardından sona erdi.