HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / "Sektörlerin Sorunları ve Yeni Ürün Geliştirilmesi" Adlı Toplantıların Üçüncüsü “Seramik Sektörü” Alanında Yapıldı
1 Şubat 2018, Perşembe
"Sektörlerin Sorunları ve Yeni Ürün Geliştirilmesi" Adlı Toplantıların Üçüncüsü “Seramik Sektörü” Alanında Yapıldı

Uşak Üniversitesi’nin deri, tekstil ve seramik alanlarında bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma programı çerçevesinde pilot üniversite olması nedeniyle, Üniversitemiz ve Uşak Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinasyonunda, "Sektörlerin Sorunları ve Yeni Ürün Geliştirilmesi" konularını içeren toplantıların üçüncüsü 1 Şubat 2018 tarihinde, “Seramik Sektörü” alanında gerçekleştirildi.

Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi Senato Toplantı Odasında “Seramik Sektörü” alanında yapılan toplantıya Uşak Valisi Salim Demir, Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Karahan, Uşak Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Orhan Karalar, il müdürleri, seramik sektöründen firma temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş toplantıda yaptığı konuşmada "Sektörlerin Sorunları ve Yeni Ürün Geliştirilmesi" konularını içeren toplantıların üçüncüsünün “Seramik Sektörü” alanında gerçekleştirildiğini ve seramik firmaları temsilcileriyle akademisyenlerimizin bir araya geldiğini söyledi. Uşak Üniversitesi’nin 2016 yılında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın deklarasyonu ile deri, seramik ve tekstil alanında pilot bölge olarak seçildiğini belirterek “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı çerçevesinde 5 üniversite pilot üniversite oldu. Biliyorsunuz bunlardan biri de Uşak Üniversitesi ve diğer üniversiteler bir yahut ikişer alanda seçilmiş olmasına rağmen Uşak Üniversitesi üç farklı alanda pilot üniversite seçilmiştir. Uşak Üniversitesi Rektörlük görevime başlamış olduğum bu süreç içerisinde en çok arzu ettiğim şey üniversite-sanayide iş birliğini geliştirmek. Bundaki temel amacımız; üniversite bilgi üreten bir kurumdur ve üretilen bu bilgileri siz değerli seramik yöneticileri olarak kullanmanız ve daha çok istihdam yaratmanız, daha çok katma değer oluşturmanız ve dışa bağımlı olmanızı azaltmaktır. Bu yüzden ihtisaslaşma sürecini iyi değerlendirmek istiyoruz ve sizlerle bunun için bir arada bulunuyoruz. Biz bilgilerimizi sizinle paylaşmak ve sizlerinde bizim yanımızda olmanızı istiyoruz. Projelerde birlikteliğin faydalı olacağına inanıyorum. Hızla değişen dünyada artık taklit ürün yapmakla büyümek çok zor. Özelliklede sanayi 4.0 devriminden sonra bunun daha da zor olduğunu zamanla göreceğiz. Bu nedenle üniversitemiz ile işbirliği yapmanız, bilgiyi kullanmanız, alternatifler oluşturmanız faydalı olacaktır. Toplantılarımızın ilkini tekstil sektörü, ikincisini ise deri sektörü ile gerçekleştirdik. Toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum, bu anın bir başlangıç noktası olmasını ve devamının da gelmesini Cenab-ı Haktan niyaz ediyorum, teşekkür ediyorum.”dedi.

Valimiz Salim Demir ise yaptığı konuşmada Uşak’ın, Türkiye seramik üretiminin yüzde 15’ni gerçekleştirdiğini, deri ve tekstilde de Türkiye’de ilk onlarda olan bir üretim miktarı olduğuna dikkat çekerek “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi artık eski Türkiye değil yeni Türkiye var ve hedeflerimiz ile ilgili de çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bunlarla ilgili en önemli hedeflerimiz 2023 yılında odaklanıyor, daha sonra 2053, 2071 yılları ile devam ediyor. Dolayısı ile dünyada sözü edilen, etkisi ve yetkisi olan bir Türkiye istiyorsak, ülkemiz için belirlenmiş olan hedeflere mutlaka en azami katkıları sunmamız gerekiyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün bilinen bir sözü var diyor ki; “Eğer siyasi başarılarınızı ekonomik başarılar ile taçlandırmazsanız, başarılarınız devamlı olamaz.” Dolayısıyla bizlerinde üretim sektöründe ülkemiz adına dünyada söz sahibi olmamız gerekiyor. Bunun olmazsa olmazlarından bir tanesi, ithalatı azaltacağız. İhracatımızı da arttırarak cari açıkları azaltacağız hatta sıfırlayacağız. Ülkemizin kredi alan değil kredi veren bir ülke olmasını sağlayacağız. Diğer yandan ihracat sepetindeki mamul ve yarı mamul ürünlerimizin kilogram başına olan değerini mümkün olduğunca en yüksek seviyelere çıkaracağız, ihracatımızı beş yüz milyar civarına yükselteceğiz. Sanayi-Üniversite buluşması ve işbirliği bu nedenle çok önemlidir. Rektörümüzün de dediği gibi üniversitemize bu konuda görev verilmiş durumda, bu anlamda deri, tekstil ve seramik sektörlerinin sorunları ve yeni ürün geliştirilmesi ana başlığımızdır diyebiliriz. Toplantının hayırlı sonuçlar vermesini diliyor, katılan herkese teşekkür ediyorum.”dedi.

Konuşmaların ardından Uşak Üniversitesi Deri, Tekstil ve Seramik Koordinasyon Kurulu Üyesi Dr. Erhan Aydın “İhtisaslaşma Süreci, İlerlemeler ve Sektörden Beklentiler” konulu sunumunu yaptı.

Sunumun ardından seramik sektöründeki firmalara ait problemleri tartışmak üzere oluşturulan oturum gerçekleştirildi. Doç. Dr. Abdullah Dikici moderatörlüğünde yapılan oturumda, Valimiz Salim Demir, Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Orhan Karalar, Rektör Yardımcımız Ömer Karahan, Uşak Üniversitesi Seramik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Yrd. Doç. Şirin Koçak Özeskici soruları cevapladılar. Oturum görüş ve önerilerin dinlenmesinin ardından sona erdi.

haber fotoğrafları için tıklayınız