Ana Sayfa / Haberler / Üniversitemizde “Kültürlerin Buluştuğu Lidya’da Sanat” Adlı Konferans Gerçekleştirildi
21 Aralık 2017, Perşembe

Üniversitemiz Lidya Bölgesi Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü tarafından 14 Aralık 2017 tarihinde “Kültürlerin Buluştuğu Lidya’da Sanat” adlı konferans gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Mustafa Kemal Paşa Amfisinde gerçekleşen konferansa üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Sezer, Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rainer Czichon, Lidya Bölgesi Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr Birol Can, konuşmacı Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir, davetliler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rainer Czichon konferansın açılış konuşmasında bölüm hakkında bilgi vererek “ Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü olarak 2014 yılında lisans dersleri vermeye başladık ve hoca sayımızın artışıyla beraber yüksek lisans programını yürütmeye başladık. Ayrıca Uşak ilinde bilimsel projeler yapmaya başladık. Şu anda 2 kazımız ve 3 yüzey araştırmalarımız var. Bölüm aktif ve hareketli, hem Uşak içinde hem de Uşak dışında, her hocamızın en az iki projesi var. Ayrıca Lidya Bölgesi’nde yapılan araştırmalarımız için bir çatı, bütün projelerimizi kapsayan bir veri tabanı ve önemli bir yayın platformu olması amacıyla kurduğumuz Lidya Bölgesi Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezimiz var. Merkez olarak bu tür etkinlikler yaparak farkındalık yaratmak istiyoruz. Değerli hocamız Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir’e vereceği konferans için teşekkür ediyorum.”dedi.

Lidya Bölgesi Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Birol Can ise yaptığı konuşmada ülkemizin zengin kültürel ve tarihsel birikiminin, buna bağlı olarak bin yıllar içerisinde oluşan çok kültürlü yapısının, tüm dünya ülkeleri arasında ayrıcalıklı bir konuma sahip olmamızı sağladığını söyleyerek “Bu ayrıcalık en belirgin biçimde günümüze ulaşabilen ve sayıları binlerle ifade edilen arkeolojik yerleşim yerleri ve müzelerle anlaşılabilmektedir. Dolayısıyla arkeoloji bilimi kültürel mirasımızın her tür tahribata karşı korunmasında ve evrensel boyutta tanıtılmasında önemli bir role sahiptir. Ülkemizin bu zenginliğine koşut olarak Uşak İlinin de hiç de azımsanmayacak değerlere sahip olduğu her geçen gün daha net anlaşılmaktadır. Bundan hareketle 2010 yılında kurulan arkeoloji bölümümüz ülkemizin en genç arkeoloji bölümlerinden biri olarak bu rolü ve sorumluluğu paylaşır olmuştur. Bölümümüz öğretim üyeleri ve öğrencileri uluslararası düzeydeki kazı ve yüzey araştırmaları projeleriyle üniversitemizi başarı ile temsil etmektedir. Genç bir bölüm olmasına rağmen kısa zamanda altyapısını güçlendirmiş olan bölümümüz öğretim üyelerinin gayretleriyle kurulan kütüphane ve laboratuarlarıyla kısa zamanda önemli fiziksel mekânlara ulaşmış ve gelişimini sürdürmektedir. Günümüz itibari ile başta akademisyenlerimiz olmak üzere Uşak odaklı çalışmaların giderek çoğaldığı bir gerçektir. İlimiz Arkeoloji ve kültürel projeler ve tanıtım bakımından şu ana kadar maalesef hak ettiği ilgiyi görememiş olmasına rağmen her yıl ulaşılan yeni keşifler bizi hem heyecanlandırıyor hem de umutlandırıyor. Artık, insan izleri yüzbinlerce yıl önceye gittiği anlaşılan bölgenin en erken dönemleri aydınlatılmaya, lokalizasyonları hala gizemini koruyan antik kentler bir bir tespit edilmeye, yok olmaya terk edilmiş kültürel değerlerimiz tanıtılmaya ve korunmaya başlanmıştır. Üniversitemiz Rektörlüğünün himayelerinde “Lidya Bölgesi Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi” adıyla kurulan merkezle, başta Uşak ve yakın çevresi olmak üzere Batı Anadolu Bölgesi’nin Paleolitik çağlardan Türk dönemine kadar olan arkeolojisi üzerine araştırma ve uygulamalar yapmak, bölgenin kültürel değerlerini araştırmak, tespit etmek, korumak, tanıtmak, yayınlamak, bu kapsamda yapılacak projeler arasında koordinasyon sağlamak, ortak çalışma platformları oluşturmak, bilimsel organizasyonlar düzenlemek ve bu yolla bir yandan bölgeye yönelik nitelikli bilimsel çalışmaları arttırmak, diğer yandan bölge turizmine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Uşak Müzesiyle Araştırma Merkezimiz ortaklığında, Uşak ilinin coğrafi/jeolojik özellikleri, arkeoloji, eski çağ tarihi ve sanat tarihi değerleri ile müzelerini tanıtmak amacıyla hazırlanan ve birkaç hafta gibi kısa bir süre sonra basımı tamamlanacak olan, “Yüzey Araştırmaları ve Kazılar Işığında UŞAK” adlı kitap, işte bu araştırmaları bir araya getiren ilk yayın olacaktır. Konferansa teşrifleri için sayın konuğumuz Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir’e teşekkür ederim.” dedi.

Konferans Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir’in “Kültürlerin Buluştuğu Lidya’da Sanat” adlı sunumuyla sona erdi.

Konferansın sonunda üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Sezer, Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir’e üniversitemizin teşekkür plaketini takdim etti.